
risotto met rode biet
met kant-en-klaar gekookte rode biet is deze risotto supersnel klaar
gerecht van de week: rijst
kok: Lonneke
“Bij ons thuis is iedereen dol op risotto. Ik maak het dan ook regelmatig. Ook voor ons blog heb ik al vaker risotto gemaakt: met saffraan, paddenstoelen, tomaat of met lentegroenten. Nu we deze week alle drie koken met rijst wist ik gelijk dat ik weer een risotto wilde maken. Ingrediënten voor een simpele versie heb ik eigenlijk altijd in huis. Deze keer maak ik een risotto met rode biet en ik maak het mezelf gemakkelijk door kant-en-klaar gekookte bietjes te gebruiken. Ik koop altijd van die voorverpakte, biologische gekookte bietjes en die hoef je alleen maar even in blokjes te snijden. Ideaal product vind ik het. Ik maak er ook vaak een rode bietensalade van als bijgerecht. Deze risotto is vegetarisch, maar je kunt er natuurlijk een stukje vlees of vis bij serveren of hem veganistisch maken door de roomboter en kaas weg te laten.”
ingrediënten (4 personen)
- 1 pakje (biologische) gekookte rode bieten (500 g)
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 tot 1,5 liter groentebouillon
- 1 kopje droge witte wijn
- 400 g risottorijst
- 2 el roomboter (of extra olijfolie)
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt of flakes
- 100 g jonge bladsla (ik gebruikte babyspinazie)
- extra vierge olijfolie, peper en zout
recept
Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de rijst toe en blijf roeren met een houten lepel totdat de rijstkorrels glanzen. Giet de wijn erbij en roer tot alle wijn geabsorbeerd is. Voeg dan een flinke scheut bouillon toe en blijf rustig roeren terwijl het vocht wordt opgenomen door de rijst. Voeg steeds de volgende scheut bouillon toe als de vorige helemaal is opgenomen, net zolang tot de rijst gaar is, maar nog net een beetje bite in de kern heeft. Dit duurt ongeveer 20 minuten (misschien heb je niet alle bouillon nodig). Snijd ondertussen de rode bietjes in blokjes.
Schep aan het einde van de kooktijd de blokjes rode biet erdoor en warm nog een paar minuten goed door (giet het vrijgekomen vocht van de bietjes er gewoon bij). Roer de roomboter en een deel van de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de jonge slablaadjes over de borden en schep wat risotto in het midden. Garneer met nog wat extra Parmezaanse kaas.