risotto met zalm en citrus

van alle rijstgerechten, is risotto mijn favoriet

“Het is weer herfst! En in dit seizoen stijgt mijn trek in risotto direct. Van alle soorten rijst, is risotto mijn favoriet; ik eet dit fantastische eenpansgerecht dan bijna wekelijks. Meestal met een groente als basis, zoals pompoen, paddestoelen of biet. Maar dit keer maakte ik een frisse zalmrisotto met citrus. Omdat het op sommige dagen, wanneer de zon nog lekker warm schijnt, toch ook nog een beetje als zomer voelt.”

ingrediënten

  • 200 g risotto
  • 200 g zalmfilet
  • 100 g erwtjes/doperwten
  • 1 limoen
  • 1 sinaasappel
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie en/of roomboter
  • 30 g parmezaan / harde geitenkaas
  • 1 l visbouillon
  • 150 ml witte wijn of verdunde verse jus d’orange (sap van 1 perssinaasappel, aangelengd met water)

recept

Verwarm de visbouillon en laat op laag vuur pruttelen. Pel en snipper de sjalotten.

Rasp zest van de sinaasappelschil. Snijd de schil van de sinaasappel en limoen (van kruin naar beneden) en snijd get vruchtvlees tussen de velletjes uit. snipper de gember heel fijn.

Verhit olie in een wok of hapjespan en fruit de sjalot met het uitgeknepen teentje knoflook. Voeg de risotto en gember toe en ‘bak’ de korrels tot ze glazig zijn, onder voortdurend omscheppen. Blus af met witte wijn of jus d’orange.

voeg steeds wanneer het vocht verdampt is een pollepel bouillon toe aan dd rijst en blijf roeren. Wanneer de rijst bijna gaar is (na circa 20-25 minuten), voeg je de zalm, erwtjes en citrus toe en gaar deze circa 5 minuten mee.

rasp de kaas en roer door de risotto.