rivierkreeftjes-ravioli met gegrilde kalkoen en broccoli

deze zelfgemaakte rivierkreeftjes-ravioli smaakt 1000x lekkerder dan kant-en-klare pasta en combineert heerlijk met broccoli en kalkoen

 

ingrediënten van de week: kalkoen & broccoli
kok: Lobke

“Broccoli vind ik eigenlijk een heel saaie groente, maar ik probeer het wel geregeld te eten omdat het heel gezond schijnt te zijn. Het liefst eet ik het in een pasta met kip of een quiche met zalm. Dat we deze week met kalkoen koken, is een knipoog naar Thanksgiving. Een feest dat ik alleen ken uit Amerikaanse films, maar wat ongetwijfeld ook in Nederland ooit wordt overgenomen – net als Halloween. Met Thanksgiving eet je traditioneel een gevulde kalkoen. Nou vond ik dat voor 2 personen een wat groot maal, dus ik besloot het ‘vullen’ op een andere manier te verwerken in een gerecht door zelf ravioli te maken. Zelf pasta maken wilde ik al heel lang eens proberen, maar de ruime keuze in de winkel en mijn voorkeur voor snelle gerechten weerhielden me ervan. Gevulde pasta uit de supermarkt eet ik echter nooit: ik proef de vulling niet en vind het deeg vaak te ‘kauwgommig’. Dus zelf ravioli maken, leek me wél een meerwaarde te hebben. En dat ís ook zo, weet ik na het eten van dit gerecht! Heb je geen tijd om zelf ravioli te maken, kook dan gewoon een niet gevulde pasta naar keuze en meng de kruiden, rivierkreeftjes en ricotta er op het laatst door. Voeg de knoflook en ui dan toe aan de kalkoenmarinade.”

recept (voor 2-3 personen)

pasta: ca 300 g patentbloem, 3 eieren, 1 eetl olijfolie, 1 theel zout
vulling: 200 g rivierkreeftjes, 2 takjes verse peterselie, 4-6 blaadjes verse basilicum, 1 theel paprikapoeder, 1 teentje knoflook, 1 sjalot, 2-3 flinke eetl ricotta, peper en zout
verder: 300 g kalkoenfilet, 3 eetl olijfolie, 1 theel paprikapoeder, peper&zout, ca 3 eetl ricotta, 0,5 blokje visbouillon, 500 g broccoli

Zeef de bloem op je aanrecht, maak een kuil voor de eieren. Klop de eieren los en schenk ze in de kuil. Voeg het zout toe en meng met je vingertoppen het bloem van buiten naar binnen door het ei. Meng verder met een deegschraper tot er voldoende samenhang is en kneed het deeg vervolgens een kwartiertje met je handen (gebruik vooral de muis van je hand en duw het deeg van je weg). Zodra je een soepel deeg hebt, maak je er een bal van en zet je er een glazen schaal overheen. Laat het een uur rusten.

Snijd het deeg in vieren en vorm met je hand van elk stuk een platte rechthoek. Haal de stukken deeg door de pastamachine op wijdste stand. Vouw ze in drieën en haal ze er nog eens door. Zet de pastamachine vervolgens een stand kleiner en haal de deeglappen er weer door. Herhaal tot en met de kleinste stand.

Maak de vulling; snipper de sjalot en doe ze samen met de verse kruiden, rivierkreeftjes en de ricotta in de keukenmachine (staafmixer met hakfunctie), pers het teentje knoflook erbij en zet kort de machine aan tot het mooi gemengd is, maar nog wel grof van structuur.

Leg op de helft van elke lap met een theelepel kleine bolletjes vulling. Maak met een kwastje of je vingers het deeg tussen de hoopjes vulling nat met water en klap het deegvel dubbel. Plak ze goed op elkaar door met de zijkant van je hand het deeg op elkaar te drukken tussen de vullingen door. Snijd er losse ravioli van met een pizzasnijder of speciale raviolisnijder (of mes :)). Leg de ravioli die gereed zijn tussen 2 theedoeken. Herhaal met de volgende deeglappen. Laat de ravioli ca 1 uur drogen.

Snijd de kalkoenfilet in smalle reepjes. Meng olijfolie, paprikapoeder, peper en zout en meng de reepjes erdoor. laat even marineren. Snijd de roosjes van de broccoli.

Breng 2 pannen met ruim water aan de kook. Voeg aan de pan waarin je de ravioli gaat koken het visbouillonblokje toe. Verhit een grillpan en gril de kalkoenreepjes (eventueel in etappes) in de droge pan tot ze gaar zijn.

Blancheer de broccoliroosjes ca 3 minuten. Eet je ook de stelen, kook deze dan eerst vast 5 minuten alvorens je de roosjes toevoegt.

Kook de ravioli (eventueel in etappes) in ca 1-2 minuten gaar. Schep de pasta op de borden, schep er ricotta op en vervolgens de broccoli en kalkoenreepjes. Maal er wat peper over.