rocky road met blauwe bessen

anders dan anders: rocky road met blauwe bessen. Vérse blauwe bessen. Iets aparts wel, maar zeker het proberen waard!

 

ingrediënten van de week: witte chocolade & blauwe bes
kok: Jeannette

“Wie van zoet houdt, zit gebakken! Ik maakte deze week ‘rocky road’. Met witte chocolade, gezouten noten, marshmellows en verse blauwe bessen. Als je van verschillende texturen en smaken houdt in 1 gerecht en het experiment niet schuwt is dit zeker een aanrader. Harde stukjes zoutige noot, zachte zoete marsmellows en frisse, knapperige blauwe bessen: alles is vertegenwoordigd in deze smaakbommetjes. En de naam…? Die schijnt uit Amerika te komen. Pin me er niet op vast, want er doen meerdere verhalen de ronde. Maar in het jaar 1929 (van de grote beurscrash) ontwikkelde ijsmaker William Dreyer een nieuw dessert en hij noemde het naar het vaak hobbelige levenspad dat eenieder in zijn leven moet afleggen: the rocky road. Dus als het even tegenzit geeft deze lekkernij wellicht de nodige verlichting, al betwijfel ik of het het leed kan verzachten van hevig kelderende aandelen. Dit gerecht is er in ontelbaar veel varianten en ook zeer bekend als ijsvariant, of als fudge. Lijken de verse blauwe bessen je niks? Laat ze dan gerust weg. Ik kon geen gedroogde vinden, maar zodra ik ze ze tegenkom ga ik dit gerecht maken met gedroogde ipv verse blauwe bessen. Ik zal jullie laten weten wat het resultaat is. Dit is een fantastisch gerecht om geheel Naar Eigen Smaak te gaan bereiden. Veel succes!”

ingrediënten (6 personen)

  • 200 gram witte chocolade
  • ca. 60 gram gemengde gezouten noten, of 60 gram pistachenoten
  • 6 biscuitjes (mariabiscuitjes)
  • ca. 60 gram marshmellows
  • ca. 100 gram blauwe bessen

recept (6 personen)

Smelt de chocolade au bain-marie. Hak de noten grof, snijd de marshmellows in kleine stukjes en was en droog de blauwe bessen. Bekleed een kleine ovenschaal met bakpapier of leg er een siliconen bakmat in als je die hebt.

Meng de noten, bessen en marshmellows snel door de gesmolten chocolade en doe het mengsel over in de ovenschaal. Strijk zo plat mogelijk met een spatel. Het hoeft geen platte koek te worden, hij blijft hoe dan ook ‘hobbelig’. De choco is slechts de verbindende factor tussen de verschillende ingrediënten. Dek af en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Snijd de rocky road in kleine stukjes en presenteer als onderdeel van een hight tea of gewoon zó, bij de koffie.

tip
het verwerken van vers fruit in dit gerecht is niet gangbaar. Over het algemeen wordt gedroogd fruit gebruikt zoals cranberries, rozijnen of gedroogde kersen, gecombineerd met koekjes, noten, gedroogd fruit. Je kunt natuurlijk ook pure chocolade (een stuk minder zoet dan witte choco) of melkchocolade gebruiken. Of een mix van wit, melk en/of puur.

tip
je kunt de rocky road, doordat hij met vers fruit is bereid, niet zo erg lang bewaren. Bewaar het in de koelkast en maak niet teveel in 1 keer.

tip
Je kunt de blauwe bessen vervangen door gedroogd fruit of extra noten