
rode bietenstamppot met gebakken appel
snelle rode bietenstamppot met kant-en-klaar gekookte bietjes en vegetarische ‘speckjes’: winterkost!
gerecht van de week: stamppot
kok: Lonneke
“Ik maakte deze rode bietenstamppot met gebakken appel en vegetarische spekreepjes. Die ‘speckjes’ van de Vegetarische Slager hebben een lekkere gerookte smaak en kun je net als echte spekjes lekker krokant bakken. Vegetariërs die niet van ‘nepvlees’ houden, kunnen de bietenstamppot ook met geitenkaas en geroosterde pijnboompitten maken. In beide gevallen kan ik een aardse rode wijn, bijvoorbeeld een pinot noir, aanbevelen.”
ingrediënten (4 personen)
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 500 g gekookte bietjes
- 2 grote appels
- 1 pakje Gerookte Speckjes (De Vegetarische Slager)
- 1 rode ui
- ca. 125-150 ml kookroom of crème fraîche
- klontje roomboter
- 1 el balsamicoazijn
- 2 el olijfolie
- versgemalen zwarte peper en (zee)zout
recept
Schil de aardappels, snipper de rode ui en rasp de bietjes. Kook dan de aardappelen in water met zout tot ze gaar zijn en bak de vegetarische spekjes in wat olie in een koekenpan tot ze knapperig zijn. Verwarm de geraspte bietjes zachtjes op laag vuur. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd beide appels in zes plakken.
Bak de appels in wat roomboter in een grote koekenpan tot ze zacht en iets gebruind zijn. Stamp de aardappelen tot een puree met kookroom en een klontje boter of met crème fraîche. Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout (en eventueel wat nootmuskaat). Zet daarna het vuur onder de bietjes uit en roer de rode ui en balsamicoazijn door de bietjes. Roer vervolgens het bietenmengsel door de gestampte aardappels en warm nog even door tot de stamppot goed heet is. Meng als laatste de knapperig gebakken ‘speckjes’ door de stamppot. Schep de rode bietenstamppot op de borden en verdeel de plakjes appel erover.