romige schorsenerensoep met scholfilet

deze romige schorsenerensoep is heerlijk mild van smaak en perfect in balans met de zachte smaak van scholfilet en de zilte, lichtzoete Hollandse garnalen

ingrediënten van de week: schorseneren & witvis
kok: Jeannette

“Schorseneren stonden vroeger regelmatig bij ons op het menu. Wat ik me ervan kan herinneren is dat mijn moeder ze serveerde met tutti frutti. Mijn zus en ik werden niet per se heel happy van de schorseneer. Blijer werden we van gebakken aardappeltjes en een worstje. Ach, en of ik er nu blij van word? De asperge van de armen wordt hij ook wel genoemd. Noem me een luxepaard, maar ik geef de voorkeur aan asperges. Misschien heeft het iets met het seizoen te maken. Ik ben een winter-hater een een lente-lover. Desalniettemin kun je met schorseneren veel kanten op. Ik liet me inspireren door recepten met asperge en maakte, in plaats van een romige aspergesoep, een romige schorsenerensoep. En voegde er scholfilet en Hollandse garnalen aan toe. Een perfect trio. Overdrijf niet met de hoeveelheid garnalen. Ze hebben de meeste smaak van dit gerecht en overheersen al snel.”

ingrediënten (4 personen, voorgerecht)

  • 500 g schorseneren
  • 900 ml groentebouillon
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 125 ml slagroom
  • 150 g scholfilet
  • 40 g Hollandse garnalen
  • zout, peper
  • platte peterselie

recept

Was de schorseneren. Laat de gootsteen vollopen met water en schil de schorseneren met de dunschiller onder water. Doe de schorseneren die je geschild hebt in een bak met water en een scheut azijn of citroensap (dan blijven ze mooi wit). Snijd ze vervolgens in schuine plakjes van ca. 1 cm breed. Kook ze in de bouillon gaar in ca. 10 min.

Schep ca. 1/3e deel van de schorseneerplakjes met een schuimspaan uit de soep en houd ze apart. Pureer de rest van de schorseneren met de staafmixer. Smelt de boter, voeg vervolgens de bloem toe en laat even bakken. Voeg nu pollepel voor pollepel de soep toe aan het bloemmengsel. Roer tussendoor telkens glad. Laat heel even pruttelen en voeg als laatste de slagroom toe en peper naar smaak. Vind je de soep nog te dik, voeg dan een klein beetje water toe. Snijd de scholfilet in stukjes van ca. 2×2 cm en voeg ze samen met de garnalen en de achtergehouden stukjes schorseneer toe aan de soep. Warm het gerecht 3 min. door. De vis is dan net gaar. Zorg ervoor dat de soep niet gaat koken!
Verdeel de soep over vier borden en bestrooi met ene klein beetje peterselie.