romige vissoep met mosselen

kok: Lobke
ingrediënten van de week: mosselen & brood

“Als ik mosselen bereid, kies ik er meestal voor ze te roerbakken in een pittige marinade van onder andere olie, gembersiroop en chilisaus. Lekker makkelijk. Maar nu had ik zin in zachtere smaken. En in een uitdaging. Iets nieuws. Iets herfstigs maar toch ook zonnig. Beetje zoals het weer deze september is. Nou, dat werd deze stevige maaltijdsoep op basis van witvis en garnalen. Met in kokosmelk gegaarde mosselen. Zelf houd ik in de herfst van wat dikkere of gevulde soepen. Wil je deze soep iets dunner, voeg dan na het pureren simpelweg wat extra visbouillon of kookvocht van de mosselen toe.”

recept (2-3 personen):
2 sjalotjes, 2 eetl olie, 100 g peentjes, evt 1 meiraapje, 4-5 grote tomaten, 400 g witvisfilet (bv koolvis uit de diepvries), 3 eetl citroensap, 100 g jumbo garnalen, 1 kilo mosselen, 250 ml kokosmelk, verse peterselie (redelijk veel), 1,5 blokje visbouillon, peper

Ontvel de tomaten: verwijder het kroontje, snijd een kruisje op de onderzijde, dompel elke tomaat circa 10 seconden in kokend water en dan kort in ijskoud water, trek het velletje eraf. Snijd de tomaten in blokjes. Snijd circa 5 takjes (‘roosjes’) verse peterselie fijn, meng met de tomaten en wat peper en laat uitlekken in een zeef.

Snipper de uien, wortel en eventueel het meiraapje en fruit ze aan in de hete olie. Zet het vuur laag en laat circa 7 minuten stoven. Dep intussen de (ontdooide) witvis droog, snijd in stukjes. Zet het vuur iets hoger en bak de witvis even mee. Blus af met 2 eetlepels citroensap, het tomaten-peterseliemengsel en circa 250-300 ml. Voeg de visbouillon (blokje) en de garnalen toe en laat circa 30 minuten pruttelen op matig vuur.

Na 20 minuten: spoel de mosselen schoon en gaar ze in een afgedekte pan in een mengsel van 150-200 ml kokosmelk, een beetje water, peper, zout, 1 eetl citroensap en veel verse peterselie; breng aan de kook en laat circa 4-5 minuten koken. Zet het vuur uit.

Voeg 50-100 ml kokosmelk aan de soep toe, proef de soep en voeg peper en eventueel nog wat extra visbouillon (van het resterende halve blokje) toe en pureer de soep. Schep de mosselen uit de pan en haal ze uit hun schelpen, maar bewaar er een aantal met schelp voor garnering. Voeg de ‘gepelde’ mosselen toe aan de gepureerde soep, schep op borden en garneer met een aantal mosselen in schelp.

Serveer met stokbrood (uit de oven).