zalmragout met erwten

romige zalmragout met venkel en citroenrijst

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: zalm & venkel

“Als ik zalm eet, is het bijna altijd gerookte zalm. Een mootje komt hier zelden op tafel. Ik vind het namelijk nogal een machtig visje, die zalm. Speciaal voor Naar Eigen Smaak maak ik nu een uitzondering. Ik ga voor een machtig mootje zalm! In een heerlijk romige saus. Niet iets voor iemand die een light menu blieft. Van dit heerlijke gerecht moet je echt wel even uitbuiken.”

recept (hoofdgerecht 4 personen)
klontje boter, 1 sjalot, 1 venkelknol,  50 g boter, 50 g bloem, 400 ml visbouillon (van tevoren maken en af laten koelen), 150 ml slagroom, handje doperwtjes, 500 g zalmfilet (zonder vel), dille, 2 citroenen, 300 g witte rijst

Snipper de sjalot en fruit hem aan in een klontje boter. Snijd ondertussen de venkelknol in kleine blokjes en fruit deze een minuut of 5 mee met de sjalot. Ze moeten gaar zijn, maar nog wel een lekkere bite hebben. Spoel de bevroren erwtjes af onder heel heet water. Zo ontdooien ze snel, en behouden ze hun knapperigheid. Maak ondertussen de roux. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer dit goed door elkaar en laat even bakken. Net zolang totdat het mengsel vet loslaat. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe en roer telkens goed de klontjes eruit. Als de saus mooi vol is en gebonden (maar toch nog voldoende vloeibaar) voeg je de slagroom toe en een scheutje citroensap. Goed blijven roeren. Voeg, als de saus klaar is en de gewenste dikte heeft, de in blokjes gesneden zalm toe, de erwtjes en het sjalot-venkelmengsel. Bestrooi het gerecht met fijngesneden dille. Roer alles goed door elkaar en zet het vuur uit als de zalm nét gaar is.

Kook ondertussen de rijst gaar en rasp er de schil van een citroen over. Voeg een scheutje citroensap toe en roer goed door elkaar. Serveer de rijst samen met de ragout. Garneer de borden met een paar takjes dille en geraspte citroenschil.
Uiteraard kun je de ragout ook serveren met een ragoutbakje. Zo maak je er een heerlijk weekend-lunchgerecht van!

serveertip
Ik serveerde er een frisse salade bij van heel fijngesneden rauwe venkelknol, partjes rode grapefruit en een dressing van citroensap, olie en een klein beetje honing.