
salade met gamba’s en passievrucht
verras je lief met deze heerlijke lichte (lente)salade met gamba’s en passievrucht
ingrediënten van de week: passievrucht & citroengras
kok: Jeannette
“Passievrucht, was de wens. En die liet ik graag in vervulling gaan, want het immers bijna Valentijnsdag! Maar ja, wat doen we met die snotterige vrucht met harde stukjes…want laten we wel wezen, dat is wel wat het is… Van buiten een gedrocht en van binnen…apart. Maar wel lekker. Zurig met wat zoet en knapperige pitjes. Diverse ideeën schoten door mijn hoofd, het ging alle kanten op. Ik liet me voor smaakcombinaties inspireren door het boek Smaakvrienden (Angelique Schmeinck) en maakte deze verrukkelijke salade boordevol smaak- en structuursensaties. Echt een topper, mag ik dat zeggen..? Ja, dat mag.”
ingrediënten (2 personen)
- 1/2 mango
- 1/4 komkommer
- 1 zakje wasabi-rucola (gekocht bij de AH, maar je kunt ook andere sla gebruiken)
- 10 reuzengarnalen, rauw, ontdooid (maar met schaal)
- 2 eetlepels (gezouten) pistachenootjes
- 1/2 bosje verse koriander
dressing
- 3 passievruchten
- 2 el lichte, fruitige olijfolie extra vierge
- 2 tl citroen-of limoensap
- 1 tl witte basterdsuiker
- 1/2 rode peper
- 1/2- 1 stengel citroengras (sereh) . Is vrij aanwezig van smaak, dus begin met 1/2 stengel en voeg meer toe als je dat lekker vindt.
recept
Snijd de passievruchten op en lepel het vruchtvlees eruit. Voeg olijfolie, citroensap en suiker toe en klop goed door elkaar. Snijd de peper zeer klein en voeg toe aan de dressing. Verwijder de stugge bladeren van de stengel citroengras en snijd de zachte kern in heel kleine stukjes. Voeg ook deze toe aan de dressing.
Schil de mango en snijd in repen. Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes. Verdeel de salade, komkommer en mango over de borden. Verhit de grill. Bestrijk de gamba’s met olie en grill ze om en om in ca 5-7 minuten gaar. Verdeel ze over de borden. Verdeel nu een paar eetlepels dressing over de salades. Bestrooi met grofgehakte pistachenoten en koriander.