salade-met-gebakken-brie-en-walnoten

salade met gebakken brie en walnoten

Op en top herfst, deze salade met gebakken brie en walnoten. Snel klaar, dus ook perfect als (weekend-)lunch.

ingrediënten van de week: brie & walnoten
kok: Jeannette

“Nèt terug van een vakantie in Frankrijk met een kofferbak vol wijn, dan wil je niks liever dan de smaak van daar nog even bij je houden. Dus het werd een salade met gebakken brie, knapperige walnoten, lollo rosso en kastanjechampignons. Niks nieuws onder de zon, die gebakken brie, maar wilde het graag een keertje maken. En dan met een lekkere, pittige, rauwmelkse brie. Niet zo’n treurig supermarktgeval dat naar chloor smaakt. Je kunt er uiteraard nog meer herfstsmaken aan toevoegen, zoals druiven, pruimen of spekjes. Lekker met een knapperig stuk stokbrood.”

ingrediënten (2 personen)

  • 1/2 bakje kastanjechampignons (of zoveel als je zelf lekker vindt)
  • (olijf)olie om in te bakken
  • 1 punt brie (de meaux), ca 200 g
  • 1 kleine lollo rosso
  • 1 klein ei
  • enkele eetlepels bloem
  • enkele eetlepels paneermeel (of panko)
  • ca. 10 verse walnoten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel ciderazijn
  • 1,5 theelepel vloeibare honing
  • enkele takjes tijm

recept

Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in vieren. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen rondom bruin. Voeg een paar druppels azijn of citroensap toe, een beetje tijm en bestrooi met een klein beetje zout. Bak nog even mee. Door het zuur en het zout worden de paddenstoelen intenser van smaak.

Klop het ei los in een diep bord. Snijd de brie in puntjes. Wentel ze achtereenvolgens door de bloem, ei en door het paneermeel. Verhit een scheut olie in een ruime koekenpan en bak de puntjes brie rondom goudbruin en knapperig.

Kraak de noten, hak ze in grove stukken en rooster ze in een droge koekenpan. Was en droog de sla. Verdeel hem over twee borden. Maak een dressing van de olie, azijn, honing, peper en zout naar smaak en resterende tijm. Sprenkel de dressing over de sla. Verdeel de paddenstoelen en de brie over de borden en bestrooi op het laatst met de walnoten.

tip
Draai de puntjes brie voorzichtig om in de pan. Zonde als de paneerlaag beschadigd en de brie gaat lopen in de pan. Zorg ervoor dat je een niet té rijpe brie hebt.