salade met gegrilde lamsbiefstuk en artisjok

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: lamsvlees & artisjok

“Artisjokken: ik vind ze prachtig, maar loop er meestal aan voorbij. Ik vind het eerlijk gezegd nogal een gedoe, zo’n artisjok. Daarom des te leuker dat ik er wel mee aan de móest, dankzij Lonneke (zij bedacht deze ingrediëntencombinatie). In eerste instantie bedacht ik een pizza met artisjok en lamsham. Maar ik moet eerlijk zijn: het was geen succes. Maar wat dan? Een keur aan combinaties passeerde de revue. Ik vond het echt een lastige deze keer. Maar ik ben eruit gekomen, eindelijk… Het is een heerlijke salade geworden, waarbij je zowel de bodem als de blaadjes eet. Want zeg nou eerlijk: als je zoveel moeite moet doen om zo’n artisjok te koken en te ontleden, dan is het wel zo fijn als je de hele handel gebruikt, niet?”

recept (2 personen)
1 artisjok (groot), 2 handjes gemengde sla (lollo rosso, veldsla, rucola beetje nootachtige smaken), enkele blaadjes munt, 4 walnoten, 6 honingtomaatje, 150 g lamsbiefstuk in plakjes

dressing: 3 el olijfolie, 1 el rodewijnazijn, 1 tl honing, 1 tl mosterd, 8 blaadjes fijngehakte munt, peper en zout

Snijd de steel van de artisjok, verwijder de stugge onderste bladeren en kook de artisjok in water met het sap van een halve citroen. Zorg dat de artisjok goed kopje onder blijft. Leg er eventueel een bordje op tijdens het koken). Afhankelijk van de dikte ca. een minuut of 40 (ik had een grote artisjok). Controleer of hij gaar is. Prik voorzichtig met een heel scherp mesje in de onderkant van de artisjok. Als je mes er goed doorheen glijdt is hij gaar. Snijd de tomaatjes in vieren, was de sla en slinger hem droog (dat is belangrijk, als je wilt dat de dressing goed ‘pakt’). Haal de blaadjes van de artisjok en verwijder het hooi dat op de bodem zit. Snijd de bodem in kleine blokjes en selecteer zo’n 6 blaadjes per bord waar je lekker de onderkant vanaf kunt knabbelen.

Verwarm de grill. Bestrooi de plakjes biefstuk met peper en zout en strijk ze in met olijfolie. Gril ze ca. 30 seconden per kant en snijd ze in reepjes. Maak de salade op met de artisjokblaadjes, sla, honingtomaatjes en walnoot. Verdeel er de biefstuk over. Besprenkel de salade vervolgens met de dressing en verdeel er de muntblaadjes over.

tip
Maak een grotere hoeveelheid dressing en doop daar de artisjokblaadjes in voordat je het lekkere zachte deel eruit knabbelt.