salade-met-kropsla-en-rivierkreeft

salade met kropsla en rivierkreeft

deze salade met kropsla en rivierkreeftjes serveer je lekker als lunch of als onderdeel van een zomers buffet of bbq

ingrediënten van de week: rivierkreeftjes & sla
kok: Jeannette

“Ik kom uit Limburg. En daar is het nu volop kermis. En als het kermis is in Limburg komen hele families bij elkaar over de vloer en wordt er samen vlaai en koude schotel gegeten. Omdat ik zelf niet uit een Limburgse familie kom was dat bij ons niet aan de orde, maar ik zag het vaak bij vriendinnetjes. Gezellig, vond ik. Ik maakte voor deze week een heerlijke ‘koude schotel’ met Hollandse kropsla, verse erwtjes, dille en rivierkreeftjes. Een lekker lunchgerecht of onderdeel van een buffet of bbq. En nee, geen traditionele koude schotel. Verre van zelfs. Maar hé, naar eigen smaak hè! Het was trouwens een heel gedoe om die kreeftjes van hun jas te ontdoen, maar ik vond het wel meerwaarde hebben, dat de schaal er nog omheen zat. Ze hadden in ieder geval een heel intense smaak en het ziet er in beeld wel spectaculair uit. Komend weekend vier ik kermis in het Zuiden. Waarschijnlijk ga ik dan niet voor deze salade, maar pak ik aan het einde van het vertier een lekker frietje mét en een frikandel zonder. Want alles goed en wel: mijn lievelingsgerecht is en blijft…de frikandel! Ja echt.”

ingrediënten (2 personen)

  • 1/2 krop kropsla
  • 16 rivierkreeftjes met schaal (gekookt)
  • 400 g opperdoezer aardappels (‘schoon’ gewicht)
  • 200 g erwten (‘schoon’ gewicht)
  • 1 eetlepel kappertjes
  • ca. 10 draadjes saffraan
  • 3 eetlepels Turkse yoghurt
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel citroensap
  • ca. 1 eetlepel verse dille (of zoveel als je zelf lekker vindt)

recept

Week de saffraan in een klein beetje lauwwarm water (ca. 3 uur). Schil de aardappels en kook ze beetgaar. Kook de laatste 5 minuten de verse erwten mee. Giet af en spoel alles koud. Gebruik je diepvriesdoperwten, spoel ze dan onder de hete kraan. Dan zijn ze zo ontdooid en direct klaar voor gebruik.  Was en droog de sla. Houd 4-6 rivierkreeftjes achter en maak de overige kreeftjes schoon: verwijder de kop en de schaal en verwijder het darmkanaal.

Snijd de aardappels in blokjes en meng ze met de erwtjes, kappertjes, dille en schoongemaakte rivierkreeftjes. Meng de ingrediënten voor de dressing en voeg de saffraan en het vocht toe. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat extra citroensap. Meng de dressing door de salade. Verhit een grillpan, bestrijk de resterende kreeftjes met olie en gril ze rondom in de grillpan. Verdeel de slabladeren en salade over 2 borden en leg de rivierkreeftjes erbij. Geef er eventueel een partje citroen bij.