
salade met linzen, pompoen en rode ui
kok: Jeannette
ingrediënten van de week: linzen & rode ui
“Ik ben echt een fan van ‘de linze’! En dan bij voorkeur van ‘La Lentille verte du Puy’. Een van de vele bijzondere producten uit het Franse Auvergne met een AOC-certificering. Ik kom bijna elk jaar in deze prachtige, totaal niet toeristische en daarom nog authentieke en leuke, streek. Je vindt er werkelijk de lekkerste en hardst stinkende kazen, heerlijke zachte rode en droge rosé-wijnen, Verveinelikeur met een alcoholpercentage van 55% (oei) en dus ook deze nootachtig smakende linzen. Deze kleine linzen blijven mooi intact bij het koken, in tegenstelling tot hun rode en gele zusters. Perfect dus voor een salade met linzen. Ik combineerde ze met zoete pompoen, knapperige walnoten, zachte lichtzure geitenkaas en lekker zoute spekjes. Voedzaam en zowel geschikt voor een lunch als een avondmaal. Je kunt ook de spekjes weglaten en er een worstje bij serveren”
recept (hoofdgerecht 4 personen)
1 kleine pompoen (ik gebruikte de hokkaido. Klinkt spannender dan het is. Dat is gewoon die oranje kleine pompoen die je op elke straathoek ziet als het herfst is), 1,5 rode ui, pittige paprikapoeder, pul biber, zout, peper, 175 g Puy linzen, paar takjes tijm, 125 g spek in blokjes, zachte geitenkaas, platte peterselie, handje walnoten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de pompoen, snijd hem in vieren en vervolgens in wigvormige plakken van ca 1,5 cm dik. Snijd de ui in partjes van ca 1 cm breed. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de pompoen en rode ui erover. Bestrooi rijkelijk met paprikapoeder, iets minder rijkelijk met pul biber (als je die hebt, geen noodzaak) en zout en peper naar smaak. Verdeel er enkele takjes tijm over en besprenkel met olijfolie. Schuif de plaat in de oven en laat pompoen en ui gaar worden in 15 -25 minuten. Schep zo nu en dan om. Controleer of de pompoen gaar is door er met een klein mesje in te prikken. Hij moet nog wel een bite hebben. Kook ondertussen de linzen met een paar takjes tijm gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Controleer 5 min. voor de aangegeven eindtijd of de linzen gaar zijn. Ze moeten nog wel een bite hebben, dus het kan zijn dat ze een iets kortere kooktijd nodig hebben. Bak ondertussen de spekjes uit in 1 el olijfolie. Zet de oven uit en giet de linzen af. Rooster de walnoten in een droge koekenpan. Meng de groenten en de linzen door elkaar. Besprenkel met balsamico-azijn en noten- of of goede olijfolie. Strooi een deel van de peterselie erover en hussel alles goed door elkaar. Verbrokkel de geitenkaas over het gerecht en top het af met de rest van de peterselie, de spekjes en de geroosterde walnoten.
Hokkaido-pompoen: