salade met verse tuinbonen, radijs en gerookte makreel

kok: Lobke
ingrediënten van de week: verse tuinbonen & nieuwe aardappel

“Tuinbonen at ik vaak bij mijn oma, uit haar moestuin. Met een dikke saus en aardappelen gekookt in bouillon. Heel smaakvol, maar dat witte vlies rondom de bonen heb ik nooit écht lekker gevonden. Het is de zelfs de reden dat ik ze jarenlang niet gegeten heb. Totdat mijn vriend er een paar jaar geleden mee thuiskwam. Hij werkt op een groenschool en had ze daar in zijn moestuin gekweekt. Ik heb ze toen dubbelgedopt en was ineens ‘fan’ van die kleine groene smaakbommetjes. Nu eet ik ze elke zomer. Bij voorkeur in een salade, omdat ze zo mooi groen zijn en omdat ik salades in de zomer nu eenmaal lekker (en) makkelijk vind. De smaak van tuinbonen gaat goed samen met een stevige, zoutige tegenhanger, zoals spek, rauwe ham, Parmezaanse kaas of gerookte makreel.”

recept (2 personen)
400 g verse tuinbonen, 150 g gerookte makreel, 4 grote radijzen, 2-3 nieuwe aardappels (vastkokend, bv Nicola), 100 g kropsla, 1 eetl zonnebloempitten, olie, peper, zout

Was de aardappels en snijd ze in parten. Kook ze beetgaar en bestrooi ze met zout. Dop de tuinbonen twee keer, dus zowel de schil als het vliesje. Blancheer ze 2-3 minuten in kokend water en dep ze droog. Snipper de radijzen fijn. Pluk de makreel (en de kropsla als je een krop hebt gekocht). Meng alles samen met de zonnebloempitten tot een salade in een kom of op borden. Besprenkel met extra vierge olijfolie en maal er peper en zout over.