salade met boerenkool, avocado en gepocheerde kip

ingrediënten van de week: kip & avocado
kok: Lonneke

“Toen ik vorig jaar ontdekte dat boerenkool in het Engels ‘kale’ heet, ging er op Pinterest een wereld voor me open. Daar is geen stamppot te bekennen, maar vooral veel salades, soep en gerechten waarbij boerenkool als vulling of topping wordt gebruikt. Heerlijk om al die buitenlandse bereidingen van boerenkool te ontdekken en er mee te experimenteren. Dit gerecht met rauwe boerenkool bedacht en maakte ik drie weken geleden. Even niet bij stilgestaan dat de verkrijgbaarheid van boerenkool veelal van oktober tot en met april loopt. En nu is het mei, ahum… Mijn suggestie voor alternatief uit dit seizoen zou spinazie zijn, of anders andijvie. De boerenkool ‘masseer’ je met citroensap en wat zeezout. Dan wordt het zachter en slinkt het wat meer. Dat doe je met spinazie en andijvie uiteraard niet dus dan heb je ook minder citroensap nodig. De ‘massaged kale’ is echt zalig in combinatie met de zachte veldsla, romige avocado en gepocheerde kipfilet.”

recept (4 personen)
2 kipfilets, 2 avocado’s, 4 kopjes fijngesneden boerenkool, 2 of 3 el citroensap, 75 g veldsla, 0,5 ltr kippenbouillon, 1 rode ui of 2 lente-uitjes, 4 el mayonaise, 2 el mosterd, olijfolie, 2 el hennepzaad

Breng de kippenbouillon aan de kook (ik gebruik meestal wat meer geconcentreerde bouillon) en leg de kipfilets erin. Houd dit ongeveer 15 min. tegen de kook aan (niet koken!). Doe intussen de boerenkool in een schaal en voeg het citroensap en een beetje zeezout toe. Masseer of kneed het citroensap goed in de boerenkool tot je de boerenkool voelt slinken (na een paar minuten). Meng de mayonaise met de mosterd in een kopje (en eventueel een drup witte wijnazijn en wat olijfolie) en breng op smaak met zout en peper. Haal de kipfilets uit de pan en snijd ze in plakjes. Roer de in dunne ringen gesneden ui, de veldsla, de kip en de mosterdmayonaise door de boerenkool. Voeg in grove stukken gesneden avocado toe en roer voorzichtig om. Bestrooi met de hennepzaadjes.