salade van dubbelgedopte tuinbonen en aardappelwaaiers

ingrediënten van de week: tuinbonen & aardappel
kok: Lonneke

“Vind je gekookte tuinbonen met het typische kookluchtje en het grauwe, taaie velletje maar niets? Probeer dan deze dubbelgedopte rauwe tuinboontjes. Met Parmezaanse kaas en een goede extra virgin olijolie echt iets voor lekkerbekken. Als je schil én vliesje van tuinbonen dopt, kan je de boontjes rauw eten. Bij hele jonge, kleine tuinbonen is dubbeldoppen niet eens nodig. Wie ze niet rauw wil eten, kan ze kort blancheren. Een mooi bijgerecht zijn de aardappelwaaiers. Bij het struinen op Pinterest zag ik een plaatje van deze ‘potato fans’ en ik vond het er gelijk leuk uitzien. Tijdens het roosteren in de oven gaan de schijfjes mooi uit elkaar staan en worden de randen lekker krokant.”

recept (4 personen)
salade van dubbelgedopte tuinboontjes: 1 kg verse tuinbonen (na het ‘dubbeldoppen’ blijft daar minder dan 200 g van over), Parmezaanse kaas, extra virgin olijfolie, zeezout en versgemalen peper
aardappelwaaiers: 4 grote, vastkokende (nieuwe) aardappels, roomboter, peper en zout

Dop de tuinbonen 2x, dus zowel de schil als het vliesje. Blancheer ze eventueel even in kokend water en dep ze in dat geval droog. Serveer met Parmezaanse kaas-schilfers, goede olijfolie en versgemalen peper en zeezout.

aardappelwaaiers uit de oven

aardappelwaaiers

Warm de oven voor (175°C). Schil de aardappels. Snijd ze met een mesje om de ½ cm zo diep mogelijk in (zonder ze helemaal door te snijden!). Druppel de helft van de roomboter over de aardappels en bestrooi met peper en zout. Leg ze op een bakplaat en bak/rooster ze in ongeveer 40 minuten. Halverwege nogmaals met gesmolten boter besprenkelen.