
salade van groene asperges met tuinkruiden en ansjovis
serveer deze salade van groene asperges met tuinkruiden en ansjovis eens als bijgerecht tijdens een bbq. Heerlijk bij vlees én vis.
ingrediënten van de week: asperge & ansjovis
kok: Jeannette
“Groene asperges vind ik zeker zo lekker als witte. En op de markt koop ik bij de Paddenstoelerie gewoon Hollandse, knapperig ver, zo van het land. Als je zo zo vers vindt als ik ze had, hebben ze maar weinig bereidingstijd nodig. Je hoeft ze niet te schillen en van de achterkant hoeft maar een heel klein stukje af. Ik kocht dunste ‘reguliere’ groene asperges die ze hadden en kocht er ook een handje van die delicate miniasperges bij. Zo heerlijk! Ze hebben niks nodig en gaan zó, rauw de salade in. Probeer ze te vinden, ze geven deze salade een bijzonder extraatje”.
ingrediënten (hoofdgerecht voor 2 of lunchgerecht voor 4)
- 500 gram nieuwe aardappelen (ik gebruikte Frieslanders)
- 500 gram dunne groene asperges (vervang, als ze ze hebben, ca. 50 g door die hele dunne, delicate frivole asperges die ik heb gebruikt)
- 2 eetlepels olijfolie
- grillpan
dressing
- 10 gram verse platte peterselie
- 10 gram verse bieslook
- 10 gram verse dragon
- 10 ansjovisjes (uit blik of potje)
- 80 ml olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel kappertjes
recept
Was de aardappels (maar schil ze niet). Kook ze gaar in ca. 15 minuten (afhankelijk van de grootte. Gebruik zo klein mogelijk aardappeltjes). Spoel ze koud af.
Pureer voor de dressing de kruiden, ansovis grof en meng er de olijfolie door. Breng op smaak met citroensap en zout en peper. Voeg eventueel een drupje water toe als de textuur te dik is. Meng de kappertjes erdoor.
Snijd een klein stukje van de onderkant van de asperges. Kwast ze in met olie en grill ze in ca. 10 minuten gaar in de grillpan. De werkelijk benodigde tijd hangt uiteraard sterk af van de dikte van de asperges.
Snijd de asperges in drieën en halveer de aardappels. Doe ze over in een grote schaal en schep er voorzichtig de tuinkruidendressing door. Verdeel er op het laatst de heel dunne asperges over, als je die hebt weten te bemachtigen. Deze eet je gewoon rauw.
Serveer deze salade als lunchgerecht, of als hoofdgerecht, eventueel met een klein stukje vlees of vis erbij. Ook lekker als onderdeel van een bbq-buffet.