salade van kikkererwten met granaatappel

kok: Lobke
ingrediënten van de week: kikkererwten & citroen

“Dit voorjaar gaf een goede vriendin van mij een verjaardagslunch waarbij ze een aantal gerechten van Yotam Ottolenghi maakte. Ik hielp haar koken, dus weet nog goed wat er op tafel stond. Een salade met venkel en granaatappel bijvoorbeeld, een salade met aubergine en saffraanyoghurt en een spinazierol waarbij ingelegde citroen en dragon in de vulling werden verwerkt. Toen ik hoorde dat kikkererwten en citroen de ingrediënten van de week werden, moest ik direct denken aan de combinatie met granaatappel, dragon en saffraanyoghurt. Dus mijn salade is absoluut geïnspireerd door Ottolenghi. De yoghurtsaus heb ik 1-op-1 uit zijn kookboek overgenomen, die is echt perféct. Voor de ingelegde citroen verwees mijn vriendin me naar een Marokkaanse groenteboer. Daar heb ik ook direct alle andere ingrediënten gehaald. Tip: maak de saffraanyoghurt als eerste wanneer je start met het samenstellen van de salade. Als hij wat langer staat wordt hij prachtig geel van kleur. Ik kwam daar pas achter ver nadat ik de foto gemaakt had :)”

recept (4-5 personen):
salade: 600 g gedroogde kikkererwten (of 2 blikken), 1 blokje groentebouillon, 1-1,5 ingelegde citroen, 1 granaatappel, 150 g feta, circa 25 g verse dragon, 4-5 stukken Arabisch platbrood (soort tortilla’s) of Turks brood
dressing (recept van Ottolenghi): snufje verse saffraandraadjes, 3-4 el heet water, 2-3 el citroensap, 0,5-1 teentje knoflook (geperst), 3 el extra vierge olijfolie, 3 flinke el Griekse yoghurt

Zet de kikkererwten ’s ochtends onder water (ze moeten circa 8 uur weken).
Kook de kikkererwten met 1 blokje groentebouillon ongeveer 1 uur. Kikkererwten uit blik kun je direct gebruiken of even opwarmen met toevoeging can het bouillonblokje.

Laat de kikkererwten afkoelen.

Week de saffraan minimaal 5 minuten in het hete water en meng het met de rest van de ingrediënten voor de dressing tot een gladde saus.

Snijd de granaatappel over ‘zijn buik’ doormidden. Houd de open zijde naar je handpalm en klop met een houten lepel de zaden uit de vrucht, in en kom. Giet ze af of schep met een schuimspaan de zaden uit de kom (het sap is heel lekker, dus gooi niet weg!). Snijd de citroen in heel kleine stukjes, brokkel of snijd de feta in blokjes, haal de dragonblaadjes van de takjes. Schep alles door de kikkererwten.

Serveer met het brood en de yoghurtsaus.

Tip: héérlijk om aubergine-plakken uit de oven bij de eten (plakken bestrijken met olijfolie, peper en zout en 20 min in een oven van 200C)