sandwich brie met geroosterde walnoot en vijgencompote

een sandwich waarbij de smeuïg zachte brie bijna van je broodje afloopt: mijn luxe lunch voor een luie dag

 

ingrediënten van de week: brie & walnoot
kok: Lonneke

“Toen ik nog in Amsterdam woonde en geen kinderen had, was het de ultieme luxe om in het weekend – na heel lang uitslapen – uitgebreid te gaan brunchen in de stad. Regelmatig gingen we naar Brasserie Bâton aan de Herengracht. Dat is inmiddels zo’n 15 jaar geleden, maar Bâton bestaat nog steeds! Een warm broodje met brie en walnoten – nu niet meer op de kaart zag ik in het online menu – was mijn favoriet. Toen vaststond dat we deze week met brie en walnoten aan de slag gingen, wist ik meteen dat ik mijn oude brunchfavoriet wilde maken. Deze sandwich brie met geroosterde walnoot en vijgencompote had ik nooit eerder zelf gemaakt. Zoiets at ik eigenlijk alleen buiten de deur. Waarom, snap ik nu niet meer: bij mij thuis staat hij weer op de kaart!”

ingrediënten (2 broodjes/sandwiches)

  • 2 broodjes of 4 boterhammen (ik gebruikte biologisch desem spelt-zonnepit vloerbrood van Jumbo)
  • 150 g (boeren)brie
  • 1 kopje walnoten, gepeld
  • 6 el vijgencompote (ik gebruikte Fig & Black Pepper jam van Belberry, zelf compote maken kan ook)
  • 1 handje rucola
  • olijfolie
  • versgemalen peper en zout

recept

Verwarm de oven voor op 200ºC. Rooster de walnoten in een droge koekenpan. Opletten want ze verbranden snel. Bestrooi de walnoten met zeezout en laat ze afkoelen.

Als je boterhammen gebruikt, rooster dan 4 sneetjes even voor in een broodrooster. Besmeer de onderste helft van de broodjes of sneetjes met de vijgencompote en beleg ze met brie en leg de andere helft van het brood erop. Zet ze ongeveer 5 tot 10 minuten in de oven tot de brie zacht is. Open de sandwiches even en garneer ze met de geroosterde walnoten, rucola en eventueel wat olijfolie en versgemalen peper en zout.