sandwich tonijnsalade met pistache-pesto

voor een luxe lunch: superfrisse tonijnsalade op vers brood

 

ingrediënten van de week: tonijn & pistache
kok: Lobke

“Ik ben dol op sandwiches met gerookte zalm of tonijnsalade. Dat laatste eet ik echter bijna nooit meer omdat ik tonijn zo veel mogelijk uit mijn menu probeer te houden (vanwege overbevissing en bijvangst). Maar zo nu en dan kan ik de verleiding niet weerstaan. Er bestaat gelukkig tonijn uit blik met MSC-keurmerk en de garantie dat de vis is gevangen met longlines. Die heb ik gebruikt voor deze heerlijke tonijnsalade, die lekker fris is door de toevoeging van augurk en appel. Het lekkerst op supervers, dik gesneden brood.”

ingrediënten (3-4 personen)

  • 2 blikjes tonijn op water (MSC)
  • 1 middelgrote appel (Elstar)
  • 5 cocktail augurken (40-50 g)
  • 0,5 rode ui (of 1 kleintje)
  • 5-6 eetl kwark (evt de helft vervangen door mayonaise)
  • scheutje citroensap
  • peper en zout
  • 8-9 sneden vers (zonnepitten)brood
  • 100 g gepelde pistachenoten
  • flinke handvol muntblaadjes
  • 5-6 eetl extra vierge olijfolie

recept

Schil de appel en ontdoe van de kroost. Pel de ui. Snipper de ui, de appel en de augurken en doe in een kom.

Giet de tonijn af en voeg toe, samen met het citroensap, peper en zout. Meng de kwark er goed door, zodat een smeuïge tonijnsalade ontstaat.

Doe de pistachenoten, munt en olie in een keukenmachine en ‘hak’ er pesto van (of met staafmixer).

Beleg 1 snee brood met tonijnsalade (niet te zuinig zijn, hoor) , besmeer de onderzijde van de middelste snee brood met pesto, leg deze op de tonijnsalade en besmeer wederom met tonijnsalade. Leg de laatste snee brood erop en besmeer met pesto.

Herhaal voor de andere sandwiches.

Ben je met 4 personen of ben je niet zo’n grote eter, gebruik dan 2 sneden brood per persoon.