scholfilet met puree van wortel

wortelen, erwtjes en schol: super Hollands maaltje

 

gerecht van de week: koken met wortel
kok: Lobke

“Van vroeger toen ik kind was, ken ik ze nog: de conserven-potjes ‘worteltjes met erwtjes’. Van die worteltjes die je kon opzuigen en erwtjes die uiteen vielen. Geloof dat ik het bij mijn oma weleens at, met gekookte aardappel en appelmoes. En vast iets van een karbonade ofzo. Een soort gezond kindermenu. Dit gerecht is een volwassen variant, zonder aardappel en met een gebakken visje. Een super Hollands maaltje. Tip: de puree kun je ook maken van pompoenblokjes of een mix van pompoen en wortel.”

ingrediënten

  • 1 ui
  • olijfolie en klontje boter
  • o,5 sinaasappel (zest en sap)
  • 400-500 g wortelen (en/of pompoen)
  • 1 eetl gembersiroop
  • 1 scheutje limoensap
  • 350-400 ml groentebouillon van 0,5 blokje 
  • 200 g erwtjes (diepvries)
  • 200 g scholfilet
  • peper en (zee)zout
  • bloem

recept

Schil de wortel en snijd in stukjes. Pel en snipper de ui.

Fruit de ui in olijfolie en voeg de wortel toe zodra de ui glazig is. Bak even mee. Voeg de gembersiroop en limoensap toe en schep nog een minuut om. Voeg de bouillon toe, tot de wortels net onder water staan en laat op laag vuur supergaar koken (circa 25 minuten).

Haal zest van de sinaasappelschil met een raspje of zestmesje. Bestrooi de scholfilet met wat (zee)zout en sinaasappelzest en haal door wat bloem. Verhit een klontje boter en wat olie in een koekenpan en bak de scholfilets aan beiden zijden lichtbruin (circa 3-4 minuten per kant).

Ontdooi de erwtjes in warm water. Breng na ontdooien aan de kook, voeg zout toe en kook de erwtjes circa 3 minuten.

Pureer de wortel in de pan (indien er nog veel vocht in de pan zit, giet dan wat af) en breng op smaak met peper en zout.

Schep de puree en de erwtjes op de borden en leg de vis erop. Sprenkel er sinaasappelsap en eventueel wat extra vierge olijfolie over.