sinaasappellikeur met amandel

sinaasappellikeur met amandel

Deze sinaasappellikeur met amandel maak je gemakkelijk zelf. Het enige wat je nodig hebt zijn biologische sinaasappels, blanke amandelen, suiker en wodka.

ingrediënten: sinaasappel & amandel
kok: Jeannette

“Mijn ouders maakten vroeger altijd likeur van de morellen van onze morellenboom. Die zat dan in een grote, glazen fles, en stond in de kelder. Ik kan me nog goed herinneren dat de met alcohol doordrenkte morellen ook meegeschept werden in een klein likeurglaasje. Lovely! Ooit kocht ik in Duitsland een boekje met allerlei zelf te maken likeuren. Supersimpel, het enige wat je nodig hebt is een fles wodka of andere sterke, neutrale drank en een ingrediënt waaraan je de smaak wilt onttrekken. Ik experimenteerde met mispels, kweeperen en amandelen en ging nu aan de slag met sinaasappel en amandel. Je moet wel even de tijd nemen voor deze likeur. Met Kerst is hij dus helaas nog niet klaar. Maar ergens eind januari, begin februari wel. En dan nip jij de rest van de winter zo nu en dan een klein glaasje weg bij de haard. Serveer er gerookte amandeltjes bij of gekonfijte sinaasappel en citroentjes met chocolade, van de patisserie. Ook leuk om in een klein flesje cadeau te doen. Kleine moeite, groot plezier.”

ingrediënten

  • 6 biologische sinaasappels (je gebruikt alleen de schil)
  • 70 cl wodka
  • 2 handjes blanke amandelen (zonder schilletje dus en ongezouten)
  • 225 g suiker

extra

  • zesteur. Heermee kun je mooie schilletjes van citrusvruchten schaven zonder dat het bittere, witte deel van de schil meekomt.
  • grote weckpot van min. 1,5 L

recept

Rasp met een zesteur de schil van de sinaasappels. Vang de schilletjes op in een kom. Doe de wodka in de weckpot, voeg de sinaasappelschilletjes en de amandelen toe. Zet het mengsel op een koele, donkere plek en schud dagelijks om.

14 dagen later (maar later mag ook. Hoe langer hij trekt, hoe intenser de amandelsmaak)

Filter de schillen en amandelen uit het vocht. Bewaar het vocht (uiteraard). Zet de schillen en amandelen met 300 ml water en 225 g suiker op en laat 5 min. koken. Laat het mengsel afkoelen, filter de schilletjes en amandelen eruit en voeg de siroop toe aan de drank. Filter de drank met behulp van een trechter en een koffiefilter of kaasdoek in een mooie fles. Om je vast voor te bereiden: dit duurt eeuwen. Het resultaat is een heldere, lichtoranje sinaasappel-amandellikeur.

tip

De sinaasappels gebruik je verder niet. Maak er een frisse sinaasappelsalade van met dadels en veldsla. Of maak er een lekkere smoothie van met met banaan, kiwi en munt.