snelle bami goreng met roerbakgroenten

deze bami goreng met lekker veel groenten is in een mum klaar: fresh fastfood

 

gerecht van de week: ‘bord op schoot’
kok: Lonneke

“Mijn ouders werkten vroeger allebei en in het dorp waar wij woonden was geen naschoolse opvang. Dus kwamen bij ons diverse hulpen over de vloer die ook vaak kookten. Allerlei keukens passeerden zo de revue. Terwijl het gros van het dorp ‘aardappels-vlees-groente’ at, stond er bij ons macaroni, goulash, nasi of bami op tafel. De nasi en de bami werden dan wel gemaakt met behulp van een zakje nasi- of bamikruiden (producten van Conimex zijn al sinds 1946 in Nederlandse supermarkten verkrijgbaar). Maar als je investeert in een breed assortiment kruiden en smaakmakers dan heb je die kant-en-klare kruidenmixen helemaal niet nodig en ben je net zo snel klaar.
Hoewel ik tofu gebruik (lekker knapperig te bakken en snel klaar), is dit recept niet vegetarisch. Om die heerlijke, hartige bami-smaak te krijgen, voeg ik fijngemalen ontbijtspek toe dat ik samen met de tofu krokant bak. Het mooie van de Oosterse keuken is dat veel gerechten supersnel te bereiden zijn. Als er onverwachte eters komen en ik snel een simpele maaltijd wil uitdelen, flans ik vaak deze bami goreng in elkaar. Zo heeft iedereen snel een ‘bord op schoot’ dat gezonder is dan fastfood halen. Fresh fastfood noem ik dat.”

ingrediënten (4 personen)

  • 400 g (eier)mie
  • 200 g tofu roerbakreepjes (of blokjes ham of kip)
  • 50-100 g ontbijtspek
  • 400 g groentepakket voor bami (witte kool, prei, wortel, taugé) of een zak Oosterse wokgroenten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • ½ rode peper
  • ½ bouillonblokje
  • 1 tl kurkuma + 1 tl komijn + ½ tl laos + ½ tl ketoembar (of 2-4 eetlepels bami goreng kruidenpasta)
  • 2 tl sambal
  • 2 el ketjap manis
  • olijfolie
  • optioneel: 1 cm geraspte gember en/of 1 tl trassi (garnalenpasta)

recept

Kook de mie in een pan met ruime hoeveelheid water en een ½ bouillonblokje. Kook of week de mie beetgaar, giet af en spoel de mie gelijk af met koud water. Zet de mie apart tot gebruik.

Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snij in smalle reepjes. Mix of maal het ontbijtspek fijn. Verwarm wat olie in een wok en bak het ontbijtspek krokant. Bak dan de reepjes tofu mee tot ze knapperig zijn. Zet het vuur halfhoog en voeg de ui, rode peper en knoflook toe (en eventueel gember). Voeg daarna alle specerijen en de sambal (en evt. de trassi) toe en bak kort mee. Doe dan de groenten erbij en roerbak ze kort aan. Zet het vuur laag en laat een paar minuten zachtjes pruttelen.

Voeg dan de gekookte mie toe en roer goed door. Laat even meebakken zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Breng de bami goreng op smaak met een scheutje ketjap en eventueel wat peper en zout.

Lekker met kroepoek, atjar, gebakken uitjes en eventueel satésaus of een gebakken ei.