
snelle kip gyros in pita
mijn definitie van streetfood: kleine gerechtjes in bakje of zakje, aan stokje, in wrap of (pita)broodje. En natuurlijk: opeten in de buitenlucht!
thema: streetfood
kok: Lonneke
“Op een plein in Ermoupoli – de hoofdstad van de Cycladen op het Griekse eiland Syros – at ik het lekkerste broodje met gegrild vlees ooit. Ook zat er frisse sla op, knapperige rauwkost en een saus bomvol knoflook. Dat broodje (volgens mij noemden ze het souvlaki en geen gyros) was met varkensvlees, maar omdat mijn kinderen meer van kip houden, bedacht ik een snelle variant met gekruide kipreepjes. Ook voegde ik er, voor het Griekse gevoel, verkruimelde feta en homemade tzatziki aan toe. Je kunt natuurlijk naar eigen wens de rode paprika en wortel weglaten of vervangen door bijvoorbeeld tomaat. Deze snelle kip gyros in pita at ik in de namiddag/avond, maar het is ook een lekkere on-the-go optie voor de lunch.”
ingrediënten (4 personen)
- 4 pitabroodjes
- 4 kipfilets, in reepjes gesneden
- 3 el olijfolie
- 1 rode paprika, in dunne reepjes
- 1 rode ui, in dunne ringen
- zakje Romaine sla of ijsbergsla (circa 150 g)
- 100 g feta (van Dodoni)
- (eventueel) 50 g worteljulienne
voor de gyros kruidenmix:
(alternatief: 2 el Mediterrane of Griekse kruidenmix)
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl knoflookpoeder + 1 tl paprikapoeder + 1 tl gemalen komijn
- ½ tl zout
- ¼ tl zwarte peper + ¼ tl chilipoeder
- mespunt kaneel
voor de tzatziki:
- ½ komkommer, geschild en grof geraspt
- 250 g volle Griekse yoghurt
- 1 à 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 3 el fijngehakte verse dille
- 1 à 2 el vers geperst citroensap
- ½ tl zeezout
- ¼ tl versgemalen zwarte peper
recept
Roer alle ingrediënten voor de kruidenmix (of gebruik een kant-en-klare kruidenmix) samen met 2 eetlepels van de olijfolie. Meng hier de kipreepjes door en laat minimaal een half uur marineren.
Maak ondertussen de tzatziki: knijp – om te voorkomen dat de saus te dun wordt – het vocht uit de geraspte komkommer (het komkommer-sap dronk ik lekker op 🙂 ). Roer vervolgens alle ingrediënten voor de tzatziki door elkaar en voeg naar eigen smaak meer of minder knoflook en citroensap toe.
Zorg dat je de paprika, rode ui, sla en feta klaar hebt liggen. Roerbak dan de kip in een wok of braadpan in de overgebleven olijfolie. Rooster ondertussen de pitabroodjes in een broodrooster (of onder de grill). Snijd ze daarna driekwart door en vul met de kip, groenten, verkruimelde feta en een flinke lepel tzatziki. Leg de kip gyros pitabroodjes op een schaal en eet ze lekker buiten op 😉