snelle pasta met bimi en ansjovis

de ingrediënten van deze snelle pasta zijn simpel en goedkoop, het resultaat zeldzaam smaakvol

 

gerecht van de week: vis uit blik
kok: Lonneke

“In Italië, Spanje en Portugal kennen ze ontelbaar veel lekkere gerechten met visconserven. Ik ben er dol op en heb de blikjes ansjovis en sardine standaard in de voorraadkast staan. In Puglia, de zuidelijkste regio in Italië, waar dit pastagerecht met ansjovis oorspronkelijk vandaan komt, gebruiken ze geen bimi als groente, maar cime di rapa. Als je in Nederland aan cime di rapa kan komen, moet je het zeker proberen. De AH had het vorige maand als ‘Groente van de Maand’ in de schappen liggen. In dit gerecht gebruik ik bimi als alternatief, ook omdat ik ze qua uiterlijk het meest op cime di rapa vind lijken. In andere delen van Italië gebruiken ze ook wel andere groenten voor dit gerecht, zoals broccoli. Zelf heb ik het ook al eens gemaakt met babyboerenkool (die je dan van te voren niet hoeft te koken). In deze snelle pasta met bimi en ansjovis herken je de geuren en smaken van Puglia.”

ingrediënten (4 personen)

  • 1 blikje ansjovisfilets in olie
  • 400 g orecchiette (of andere pastavorm zoals fusilli of trottole)
  • 400-600 g bimi, broccoli of cime di rape
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 5 el extra vierge olijfolie
  • versgemalen peper
  • geraspte pecorino (of Parmezaanse kaas)

recept

Spoel de bimi schoon en halveer de steeltjes in de lengte (of snijd de broccoli in plakjes). Kook de groente in een grote pan – tot driekwart gevuld met gezouten water – in ongeveer 4 minuten beetgaar. Zeef de groente uit de pan en leg deze even opzij. Doe nu de pasta in hetzelfde kokende water waar je groente in hebt gekookt. Kook de pasta tot het beetgaar is, het moet absoluut al dente zijn!
Snijd ondertussen de ansjovisfilets in stukjes en fruit ze in olijfolie samen met de uien en knoflook in een grote koekenpan (of wok).
Giet de pasta af. Bak de bimi heel even mee met de ui en ansjovis en roer dan de pasta door de groenten met ansjovis. Warm al roerend even op en breng op smaak met versgemalen peper. Serveer met de geraspte pecorino.