snelle pasta met boerenkool en spekcrumble

in deze snelle pasta bak je ontbijtspek tot crumble en maal je boerenkool tot pesto: een kinderfavoriet!

 

ingrediënten van de week: boerenkool & spek
kok: Lonneke

“Ook ik heb regelmatig dagen dat ik totaal geen zin heb om te koken. Maar ik wil wél altijd lekker eten en zorgen dat de kinderen voldoende en gevarieerd groente eten. Bij ons is deze snelle pasta met boerenkool en spekcrumble dan een uitkomst. Het ziet er vegetarisch uit en er zit ook maar heel weinig vlees in, maar die paar plakjes ontbijtspek geven het gerecht net die heerlijk hartige bite. De boerenkool of palmkool mix ik in dezelfde mixer wat fijner zodat het snel gaar is en zich als een soort pestosaus mooi vermengd met de pasta. De kinderen – en ik – zijn er dol op.”

ingrediënten (4 personen)

  • 400 g pasta (bijv. trottole of fusilli)
  • 100-150 g (biologisch) gerookte ontbijtspek
  • 400 g boerenkool (of cavolo nero/zwarte kool/palmkool)
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie, peper en zout

recept

Maal de plakjes ontbijtspek fijn in keukenmachine of mixer en bak het in wat olie tot een knapperige crumble. Mix ook de ui en de knoflook met dezelfde mixer fijn en bak het mee met het spek. Mix vervolgens de boerenkool (of cavolo nero) ook met dezelfde mixer (niet zo fijn dat het een saus wordt). Bij het fijnmalen past alle boerenkool er waarschijnlijk niet in 1 keer in, dus doe dit in delen. Bak de fijngehakte boerenkool een aantal minuten mee met de spekcrumble.
Kook ondertussen de pasta in een ruime pan met gezouten water al dente. Giet af, maar bewaar een kopje van het kookvocht. Meng de pasta door het boerenkool-spek mengsel en breng op smaak met zout en flink wat peper. Voeg eventueel wat kookvocht van de pasta toe of roer en nog wat olijfolie doorheen.