snelle plaat appeltaart van bladerdeeg

kok: Lobke
ingrediënten van de week: appel & ei

“Ik houd van snelle gerechten. Daarom schafte ik ooit Jamie in 15 minuten en Nigella Express en aan. Uit het eerste boek heb ik nog nooit een gerecht gekookt, uit het tweede niet meer dan drie. En dat terwijl ik eigenlijk van plan was het hele boek van Nigella Lawson te gaan koken, zoals in de film Julia & Julia… Met dat boek nakoken ben ik niet ver gekomen, een kookblog heb ik dan weer wél :). In elk geval: bij het doorbladeren van Nigella’s boek vol snelle recepten kwam ik deze appeltaart van de plaat tegen. Het is een snel en heel simpel recept – misschien wel té simpel voor een kookblog… –  maar het ziet er vrij chique en gezellig uit vind ik. In plaats van een laagje suiker onder de appels, zoals Nigella doet, verstop ik er een laagje zelfgemaakte appelcompote onder. Maakt hem nóg lekkerder. Wel net wat minder snel natuurlijk, dat wel. Maar dan nog is dit gebakje heel snel klaar, het hoeft maar 20-25 minuten in de oven. Ideaal bijvoorbeeld bij bezoek dat zich spontaan aandient! Ook fijn: je maakt hem (letterlijk) voor ‘een appel en een ei’. Kost heel weinig. Zéker als je de appels van je eigen boom kunt plukken, zoals ik!”

recept (6-8 personen)
7 plakjes bladerdeeg*, 1 ei, 3 grote appels, klein bakje slagroom, 1 eetl boter, 1 eetl suiker, 0,5-1 zakje vanillesuiker, 2 theel kaneel, citroensap

Schil 1 appel en snijd in kleine blokjes. Doe ze in een pannetje, voeg 1/2 zakje vanillesuiker en kaneel toe en laat onder af en toe roeren tot moes koken op matig vuur. Maak de moes niet té zoet, maar voeg desgewenst de rest van het zakje vanillesuiker toe.

Snijd de andere 2 appels in kwarten en ontdoe ze van hun klokhuis (of andersom als je een appelboor hebt). Leg ze in water met citroensap.

Laat het bladerdeeg ontdooien, bedek een bakplaat met bakpapier en maak van 6 plakjes een mooie rechthoek. Snijd 1 plakje in 3 gelijke repen en plak ze aan de rechthoek waar de plaat nog niet helemaal bedekt is.
Snijd met de achterzijde van een mes een rechthoek in het bladerdeeg, ongeveer 2 cm uit de rand.

Meng 2 eetlepels appelmoes/-compote met 2 eetlepels slagroom en smeer het mengsel binnen de ingekerfde rechthoek uit.

Snijd de appelkwarten in dunne schijfjes en leg ze ‘dakpansgewijs’ op de compote in de binnenste rechthoek. Wel even handig om van tevoren te kijken hoeveel rijen er ongeveer naast elkaar passen.dan ziet het er wat mooier uit.

Klop 1 ei los en smeer de buitenste rand in met het eimengsel.

Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven van 220C en bak in 20-25 minuten af. Serveer warm.

appelplaattaart-aangesneden

Tip: Klop eventueel het restant van de slagroom op met wat (vanille)suiker en serveer erbij. Nigella adviseert trouwens crème fraîche 🙂

*Ik heb 7 plakjes bladerdeeg gebruikt, waarvan één plakje in 3 reepjes, zodat mijn hele bakplaat goed bedekt was. Ik heb een redelijk kleine oven, dus wellicht kunnen er bij jou wel meer op. Zo ja, dan heb je waarschijnlijk ook een extra appel nodig.