snelle rode linzensoep

ingrediënten van de week: linzen & rode ui
kok: Lonneke

“Linzen, super voeding voordat het woord superfood in zwang raakte. Ze bevatten veel vezels, plantaardige proteïnes en waardevolle mineralen én ze zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijg je minder snel honger en ben je minder geneigd om te snoepen na het eten. In supermarkten zie je vooral bruine linzen in blik, terwijl in restaurants de meer ‘chique’ lentilles du Puy of beluga linzen de boventoon voeren. Bij mij zijn rode linzen favoriet. Van alle gedroogde linzensoorten hoeft de rode het minst lang te koken en ze hoeven ook niet te weken ofzo. Verder houd ik van de meer zachte, romige structuur van rode linzen. Deze rode linzensoep is gezond, snel, simpel, low budget en lèkker. Echt zo’n soep waarvan ‘wat-een-boer-niet-kent-vreet-ie-niet’-eters nadat ze het geproefd hebben ineens nóg een bord willen.”

recept (4 personen)
250 g rode linzen, 2 rode uien, 450 g tomatenstukjes uit blik, 1 l groentebouillon, 1 bosje platte peterselie, 4 el zure room (of evt. olijfolie)

Snijd de uien en bewaar eventueel een paar dunne uienringen voor de garnering. Fruit de fijngehakte uien in wat olie glazig. Voeg de rode linzen, de tomaten uit blik en de groentebouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep 20 minuten zachtjes koken. Knip ondertussen de peterselie fijn. Pureer de soep met een staafmixer (voor soep met een grovere structuur slechts een deel pureren). Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Serveer met een lepel zure room (of olijfolie als je geen zuivel wilt), peterselie en eventueel een paar uienringen. Met knapperig brood en een salade een volwaardige maaltijd. Ook lekker als lunchgerecht.