sorbetijs van verse kersen met chocoladechunks

verse kersen met chocolade: altijd een succes! (vind ik)

 

ingrediënten van de week: kersen & amandel
kok: Lobke

“Dit sorbet-ijs is gemaakt van verse kersen. En bijna niks anders. De toevoeging van amandel-chocoladechunks en verse basilicum maken dit ijs echt bijzonder, al zeg ik het zelf :). En met de combinatie van chocolade en kersen zit je eigenlijk ook nooit fout: altijd een succes (vind ik). Ik heb dit ijs zonder ijsmachine gemaakt, maar ik vermoed dat het mét ijsmachine makkelijker – en gladder – is. Nu moest ik er de hele tijd aan denken het ijs om te scheppen en dat mislukte best een beetje toen ik vlak voor de tweede omschepbeurt besloot ‘even’ op de racefiets te stappen. Keihard en vol kristallen zat het toen ik na 2 uur terugkwam. Maar geen nood: gewoon wat laten smelten tot het weer te roeren is en dan krijg je de kristallen er best goed uit :)”

 ingrediënten (6 bolletjes)

  • 300 g kersen
  • 40 ml water (of amandelmelk voor een wat romiger variant)
  • 60 g pure chocolade (85%)
  • 30 g amandelschaafsel
  • 6 blaadjes basilicum
  • 2 eetl RoosVicee of 1 zakje vanillesuiker
  • 1-2 eetl honing

recept

Smelt de chocolade au bain marie en roer er circa 2/3 van het amandelschaafsel door. Schep op een bakplaat of bord (ca 2 cm dik) en laat stollen in de koelkast. Ontdoe de kersen van hun pit.

Pureer de kersenstukjes met het water of de melk, de RoosVicee en de honing tot een gladde massa. Snijd de basilicumblaadjes fijn en meng erdoor.

Breek de chocolade in stukjes, roer ze door het kersenmengsel en zet in de vriezer. Roer elke 15-20 minuten om gedurende 2-3 uur.

(Of: schenk in de ijsmachine en laat deze circa 20 minuten draaien. In de ijsmachine is het handiger de chocoladechunks pas toe te voegen als het ijs gereed is).

Schep met een ijsschep of 2 soeplepels 2-3 bollen van het ijs. Bestrooi vlak voor het serveren met wat amandelschaafsel.

NB. Als je het ijs in de vriezer bewaart, kan het best hard worden. Laat het ijs circa 30-45 minuten voor serveren wat ontdooien, anders kun je geen bollen eruit scheppen.

chocolade-kersenbonbons

chocolade-kersenbonbons

Tip: maak van het chocolade-amandelmengsel meer dan nodig en meng dat wat je over hebt met stukjes verse kersen. Laat stollen op de plaat of in een ijsvormpjesbakje. Voor heerlijke kersenchocolaatjes!