spaghetti Genovese

deze vegetarische pasta is favoriet bij kinderen en zet je snel op tafel: perfect voor drukke dagen met volle trainingsschema’s

 

ingrediënten van de week: sperziebonen & krieltjes
kok: Lonneke

“Spaghetti Genovese vind ik ideaal sportvoedsel. Zelf maak ik het vaak op een dag waarop de kinderen trainingen hebben van voetbal of hockey. Ook als ik snel iets smaakvols op tafel wil zetten, vind ik deze vegetarische pasta een uitkomst. Ik maak altijd een ruime hoeveelheid. Wat overblijft is de volgende dag heerlijk als koude pastasalade met bijvoorbeeld wat rucola.”

ingrediënten (4 personen)

  • 400 g krieltjes
  • 300 g sperziebonen, gedopt
  • 400 g spaghetti all’uovo (= met ei)
  • 3 á 4 handen basilicumblaadjes
  • ± 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 4 el pijnboompitten
  • ruim 100 ml extra vierge olijfolie
  • 1 tl citroensap
  • versgemalen peper en (zee)zout

recept

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Kook de sperziebonen in een ruime pan water tot ze nét gaar zijn en giet ze gelijk af (tip: in een grote pan met veel water blijven de boontjes mooi frisgroen).
Was en halveer de krieltjes. Zet nog een grote pan met water en zout op en kook de krieltjes ongeveer 8 tot 10 minuten. Voeg dan de spaghetti toe aan het kookwater van de krieltjes en kook ze samen tot de spaghetti beetgaar is. Kook de pasta niet helemaal zacht! Giet de pasta af, maar bewaar een paar kopjes van het kookvocht.

Maak ondertussen de pesto door de basilicum met de Parmezaanse kaas, knoflook, geroosterde pijnboompitten, knoflook en olijfolie te mixen met een staafmixer of in een keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout en eventueel een paar druppels citroensap.

Meng de spaghetti en krieltjes met de sperziebonen in een grote wok of schaal. Roer er de verse pesto doorheen en net zoveel van het bewaarde kookvocht tot je een smeuïg geheel hebt. Voeg eventueel nog een scheutje olijfolie toe en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Serveer direct.