
spaghetti met pompoen en zwarte kool
maak met pompoen eens wat anders dan soep: er is niks ‘engs’ aan dit herfstige pastagerecht met ‘duistere’ zwarte kool, lekker is het wel!
gerecht van de week: Halloween
kok: Lonneke
“Halloween vieren in Nederland… wat mij betreft de grootst mogelijke commerciële onzin. Wie zo nodig langs de deur wil om snoep te scoren, kan dat anderhalve week later op Sint Maarten doen. Persoonlijk zie ik geen enkele reden om mee te doen met de vanuit Amerika opgelegde ‘traditie’, maar wie daar lol in heeft, gaat zijn gang maar. Echter, kinderen die met Halloween aan mijn deur komen, hoeven niets te verwachten, ze komen op 11 november maar terug. Met een lampion. En zingend!”
ingrediënten (4 personen)
- 1 pompoen
- 300 g zwarte kool (ook wel: palmkool of cavolo nero)
- 300 g spaghetti
- 100 g Parmezaanse kaas
- 3 teentjes knoflook
- flinke scheut olijfolie
- ½ tl gemalen kaneel
- ½ tl chilivlokken/chilipeper
- versgemalen peper en (zee)zout
recept
Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de pompoen in parten van ongeveer 2 centimeter dik. Verwijder het vruchtvlees en de pitten, maar laat de schil gewoon zitten. Snijd vervolgens de parten pompoen in stukken en leg ze in een grote kom. Besprenkel de pompoen met olijfolie, zout, peper, kaneel, chilivlokken en 1 teentje uitgeperste knoflook en roer tot alle pompoen met de olie en specerijen bedekt is. Verspreid de stukken pompoen over een bakplaat en rooster ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Was de zwarte kool en verwijder het dikste deel van de harde nerven. Snijd de koolbladeren in hele fijne reepjes. Fruit de overige twee knoflooktenen in wat olijfolie tot ze zacht zijn en roerbak dan de zwarte kool erbij. Kook ondertussen de spaghetti beetgaar, giet af en bewaar een maatbeker van het kookvocht.
Roer de pompoen en de zwarte kool samen met de helft van de Parmezaanse kaas door de spaghetti. Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel wat van het kookvocht toe. Warm even op en roer tot alles goed vermengd is. Serveer met de rest van de Parmezaanse kaas.