spaghetti met winterpostelein en pecorino

ingrediënten van de week: postelein & pecorino
kok: Lonneke

“Misschien denk je: ‘Ach, ik doe wel Parmezaanse kaas in plaats van pecorino’. Dat dacht ik eerst ook, maar mijn zus in Italië heeft me pecorino leren waarderen. Tip: koop een goede pecorino Romano bij de kaasspecialist, want het supermarktassortiment zal je teleurstellen. Winterpostelein is een echte voorjaarsoppepper. Het bevat van alle groenten de meeste omega-3 vetzuren en het zit bomvol vitamine C en mineralen als calcium, magnesium, en ijzer. Postelein is overigens het hele jaar verkrijgbaar, maar winterpostelein vind ik lekkerder. Het is teerder en heeft een minder stevige structuur. Dat maakt het wel heel kwetsbaar, je kunt de groente maximaal twee dagen bewaren. Als je niet alle winterpostelein door de spaghetti mengt, serveer het dan ernaast als salade. Het is zo smaakvol, zoutig dat het nauwelijks dressing nodig heeft. Een klein beetje olijfolie met wat citroensap is genoeg.”

recept (4 personen)
300 g winterpostelein, 50-100 g pecorino, 400 g spaghetti, 200 g zongedroogde tomaat op olie, bosje lente-ui of bosui, 3 teentjes knoflook, extra vierge olijfolie

Snij de lente-ui in dunne ringen. Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en snij ze in reepjes. Was de postelein en schud het goed droog. Kook water met zout in een ruime pan. Kook de spaghetti hierin al dente. Verhit intussen olie in een grote pan en fruit daarin de knoflook, lente-ui en gedroogde tomaat. Zet iedereen aan tafel (de gast wacht op de pasta, de pasta niet op de gast). Spaghetti afgieten en door het tomatenmengsel roeren, even opwarmen en naar smaak versgemalen peper en zout toevoegen. Meng op de borden de postelein erdoor en strooi er geraspte pecorino over.