speltpasta met sardineroomsaus en gegrilde cherrytomaat

ingrediënten van de week: sardine & tomaat
kok: Lonneke

“Als ik snel en makkelijk wil eten, eet ik dit gerecht uit de voorraadkast. Het is ook favoriet bij de kinderen en dat maakt het diner extra relaxed. Alleen tomaat, basilicum en veldsla is vers. Al gebruik ik in plaats van een pakje houdbare sojaroom of kookroom ook wel eens verse room. De ansjovis maakt dit gerecht lekker hartig. Cherrytomaat per trosje grillen is makkelijk en decoratief, maar je kunt natuurlijk ook gehalveerde tomaatjes grillen. Wie de YouTube-hit over het snijden van tomaatjes gemist heeft, kan hem hier vinden.”

recept (4 personen)
2 blikjes sardinefilets, 1 bakje cherry trostomaten, 400 g orecchiette van spelt (of andere pasta), 1/2 blikje ansjovis, 1 pakje (soja)room, 2 el kappertjes, 1 bakje basilicum, veldsla, extra vierge olijfolie

Warm de oven voor (200°C) en zet een grote pan water op. Leg de (gehalveerde) tomaatjes op de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Gril de tomaatjes in de oven (15-20 min). Laat de ansjovis in een steelpannetje smelten in wat olie en roer dan de sardines erdoor. Voeg de room aan het sardinemengsel toe, flink wat versgemalen peper, de kappertjes en verwarm op laag vuur. Maak een salade van veldsla. Kook de pasta in de pan al dente. Serveer de sardineroomsaus apart of roer het door de pasta. Garneer met basilicum en serveer met de gegrilde tomaat en veldsla.