stamppot broccoli met bietenburger

de rode uienjus geeft pit aan deze groene stamppot

gerecht van de week: stamppot
kok: Lobke

“In dit gerecht gebruik je de hele broccoli, dus ook de stelen. No waste, zoals het altijd zou moeten. Toch verdwijnen de stelen – ook bij mij – geregeld in de groenbak. Terwijl juist daarin de meeste voedingsstoffen zitten. Omdat broccoli geen extreem sterke smaak heeft, heb ik bij deze stamppot een rode uienjus met sojasaus en balsamico gemaakt. Voor wat pit. De bietenburger is een fijne combinatie, maar wat mij betreft gewoon inwisselbaar voor een (vegetarische) gehaktbal – laat m lekker smoren in de jus! – of een ander  soort vlees(vervanger).”

ingrediënten (2 personen)

  • 1 stronk broccoli (400-500 g)
  • 350-400 g aardappelen
  • scheut (plantaardige melk)
  • klontje boter of 1 eetl olijfolie
  • zout of 1 groentebouillonblokje
  • 1 flinke rode ui
  • 1 eetl sojasaus
  • 2 eetl balsamicoazijn
  • 1 eetl honing
  • 2 rode bietenburgers (of andere vleesvervangers)
  • peper en zeezout uit de molen

 

recept

Boen de aardappels goed schoon (of schil ze) en snijd in kleine stukken. Snijd de roosjes van de broccoli en snijd de stronk in stukken. Kook de aardappel-stukken en broccoli-stronk in gezouten water of water met een groentebouillonblokje overgaar in circa 20-30 minuten. Voeg de roosjes na een kwartiertje toe.

Snipper de ui en fruit in olijfolie. Voeg de sojasaus, balsamico en honing toe en ‘bak’ even mee. Voeg circa 150 ml water toe en laat inkoken op zacht vuur.

Bak de bietenburgers in wat olie in circa 2 minuten per kant.

Stamp de gare aardappels en broccoli tot een stamppot met wat melk en een klontje boter. Maak op smaak met wat peper en eventueel nog wat zeezout.

Serveer met de burgers en de uienjus.