
sticky kip met spruitjes
deze zoete sticky kip vormt een perfect duo met de geroerbakte spruitjes. Om je vingers bij af te likken!
ingrediënten van de week: spruitjes & kip
kok: Jeannette
“Kip en spruitjes… Best een lastige opdracht deze week, want ik ben niet zo van de spruitjes. Ik associeer spruitjes met zware winterkost en daar heb ik zo halverwege de winter zo langzamerhand wel weer genoeg van. De combinatie met kip bood gelukkig genoeg mogelijkheden voor een wat lichtere kost. Ik koos voor een Oosterse twist en maakte lekkere zoetige kleverige kip met knapperige spruitjes uit de wok. Weer eens heel wat anders.”
ingrediënten (2 volwassenen, 1 kind, hoofdgerecht)
marinade
- 1 tl Chinees 5-kruidenpoeder
- 2 teentjes knoflook
- stukje verse gember (ca. 3 cm)
- 5 el hoisinsaus
- 2 el vloeibare honing
- 1 el gembersiroop
- 1 el tomatenketchup
- 1 el limoen- of citroensap
overig
- 6 kipdrumsticks
- 2 el arachideolie
- 500 g spruitjes
- 1/2 Spaans pepertje
- 1 el lichte sojasaus
- 1 el gembersiroop
- 2 bosuitjes
- 2 el sesamzaadjes
recept
Pers de teentjes knoflook uit, schil de gember en rasp hem fijn en meng samen met de overige ingrediënten tot een kleverige marinade. Leg de kip erin en laat ca. 15 min. marineren. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Doe de kip met 2/3e van de marinade over in een ovenschaal en plaats deze in de oven. Bewaar de resterende marinade. Laat de drumsticks in ca. 30 min. gaar worden. Draai ze zo nu en dan om en bedruip ze met de overgebleven marinade. Schenk de er de laatste 10 min. alle overgebleven marinade over.
Maak ondertussen de spruitjes schoon en snijd ze doormidden. Snijd het pepertje in smalle ringetjes en verwijder de pitjes. Verhit de olie in de wok en roerbak de spruitjes en het pepertje in ca. 10 min. gaar. Ze zijn dan nog wel knapperig. Wil je ze wat gaarder hebben, blancheer ze dan even van tevoren, of wok ze wat langer. Voeg na. ca. 5 min. 1 el gembersiroop en 1 el lichte sojasaus toe. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan.
Verdeel de geroerbakte spruitjes over een schaal. Bestrooi met de bosui. Verdeel de kip erover en bestrooi die met de sesamzaadjes. Serveer er witte rijst bij.
tip
Ook lekker met geroosterde cashewnoten in plaats van bosui. En probeer eens kipdijfilet in plaats van drumsticks. de marinade is ruim voldoende voor 6 filets.