stoofgerecht met verse kapucijners, schouderkarbonade en tomaat

kok: Jeannette
ingrediënten van de week:
kapucijners & tomaat

“Als ze er zijn eet ik ze: verse kapucijners. Ze zijn er maar zó kort, dat ik ze móet eten als ze er zijn. Ik maakte vaak een (bijna) niet te evenaren recept van Yolanda van der Jagt uit haar fijne boek Hollandse kramen: kapucijners met spek, tomaatjes en pasta. Nu aan mij de schone taak om iets ‘nieuws’ te bedenken. Daar ging heel wat veldwerk aan vooraf. Maar het resultaat mag er wezen: het is een heerlijke zomerse stoofpot geworden. Met varkensvlees, venkel, kapucijners, salie, tomaat en zo nog wat fijne ingrediënten. Gebruik echt goede verse producten en neem er de tijd voor. Succes verzekerd!”

recept (2 personen en één kleine eter (kind))
flinke klont boter, 80 ontbijtspek in blokjes, 2 schouderkarbonades, 2 el bloem, 1 ui, 75 ml witte wijn, 75 ml groentebouillon, 4 tomaten, 2 takjes salie, 2 kleine venkelknollen of 1 grote, ca. 400 g kapucijners (150 g ‘schoon gewicht’), 3 vastkokende aardappels (Nicola, Frieslander), 100 ml slagroom, peper en zout

Gebruik een pan met een dikke bodem. Smelt er een flinke klont roomboter in. Voeg de spekblokjes toe als de boter uitgebruist is en bak ze tot ze kanpperig zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart. Ontvel ondertussen de tomaten door ze in te kruisen en te overgieten met kokend water (dan laat het velletje makkelijk los) en snijd ze in vieren. Bestrooi de karbonades met peper en zout en wentel ze door de bloem. Snijd ze beide in ca. 3 grove stukken en braad ze aan beide zijden aan in het achtergebleven vet. Voeg vervolgens de ui toe en laat eea nog 5 min. bakken op klein vuur. Voeg de wijn toe en laat even uitbruisen. Voeg vervolgens de bouillon toe, de tomaten, spekjes en de salie. Temper de hittebron zodra het gerecht gaat sudderen en laat dit ca. 1 uur doorsudderen op een klein pitje (gebruik evt. een vlamverdeler). Schil de aardappels en snijd ze in achten. Kook de kapucijners in water zonder zout (!) 8 min beetgaar en kook in een andere pan de aardappeltjes in water met zout in ca. 6- 8 min. beetgaar (check met een vork. Je moet nog een klein beetje weerstand voelen). Giet beide af en bewaar voor later. Voeg na een uur de in stukken gesneden venkel toe aan de stoofschotel en laat het gerecht nog 15-20 min. sudderen. Haal, als de venkel gaar is, de hele handel uit de pan. Voeg de slagroom toe aan het kookvocht en laat dit inkoken tot een romige saus. Voeg vervolgens alles weer toe aan de saus, inclusief de kapucijners en aardappels. Warm alles nog een minuut of 10 door en serveer het gerecht. Geef er eventueel stokbrood bij en een groene salade.

weetje
Als je kapucijners kookt in gezouten water wordt de schil taai, naar ’t schijnt (bron: Johannes van Dam). Niet doen dus!