stoofpeer-met-caramelvla-en-pepernoten

stoofpeer met karamelvla en pepernoten

Leuk idee voor sinterklaasavond: stoofpeer met karamelvla en pepernoten. Lekker voor jong én oud!

 

ingrediënten van de week: stoofpeer & kruidnoot
kok: Jeannette

“Bekende kost in een nieuw jasje, dat is wat deze stoofpeer met karamelvla is. De herfst en winter zijn bij uitstek seizoenen om de experimenteren met verwarmende kruiden en specerijen en met typische seizoenproducten als stoofperen en…pepernoten! Tsja, ik noem pepernoten altijd pepernoten. Maar ik begrijp van mijn co-bloggers dat het kruidnoten zijn. Officieel dan. Net zoiets als met peperkoek en kruidkoek. Genootschap ‘Onze Taal’ zegt er het volgende over: De grote Van Dale (2005) geeft bij pepernoot de volgende omschrijving: “dobbelsteentje van peperkoek of half bolletje van speculaas (gegeten in de tijd rond sinterklaas)”. Kruidnoot is een synoniem van pepernoot. Zowel de bolletjes als de brokken kunnen volgens Van Dale dus met beide namen worden aangeduid. De waarheid ligt vast ergens in het midden, zullen we het daar maar op houden…? Ondanks dat de kruid- cq pepernoten er al liggen vanaf de zomer begin ik er niet eerder aan voordat de Sint in het land is. Dit gerecht is in alle opzichten contrastrijk: zoet, kruidig, beetje bitter, zacht en knapperig. Een leuke als afsluiter van een een feestelijk sinterklaasdinertje”

ingrediënten (2 volwassenen, 2 kindjes. Of 4 kleine porties)

 • 4 stoofperen
 • ca. 1 liter witte druivensap
 • 1 kaneelstokje
 • 3 laurierblaadjes
 • ca 4 kardemompeulen
 • 2 steranijs
 • pepernoten naar smaak
 • optioneel: handje amandelschaafel, geroosterd.

voor de karamelvla

 • 50 g suiker
 • 330 ml melk
 • 15 g custard

recept (voor 4 personen)

Schil de peren rondom, laat het steeltje zitten. Zet de peren in een kleine pan tegen elkaar aan en schenk er zoveel sap op dat ze onder staan. Voeg de specerijen toe en laat de peren ca. 1 -1.5 uur op laag vuur gaar stoven.

Maak ondertussen de vla. Verhit de suiker in een pan met een dikke bodem totdat deze gesmolten is en bruin gaat kleuren. Laat nog even borrelen en voeg dan 1 el water toe. Pas op, kan spatten. Roer goed door. Verwarm ondertussen 300 ml melk en voeg deze in kleine al roerende toe aan de karamel. Maak de custard aan met de overige 30 ml melk en voeg dit toe aan het karamelmengsel als de karamel volledig is opgelost in de melk. Verwarm al roerende en laat even aan de kook komen. Zet het vuur uit en laat afkoelen. Roer nu en dan door om velvorming te voorkomen. Dek de vla af met vershoudfolie tot later gebruik. Je kunt makkelijk een dubbele portie maken en wat meer vla in het gerecht verwerken of er een lekkere vlaflip van maken.

Verdeel de vla over 4 kleine glaasjes of kommetjes. Hak de pepernoten grof en verdeel ze over de glaasjes. Zet in elk glaasje een peer. Bestrooi naar wens met geroosterd amandelschaafsel.