
sushi met haring en augurk
Hollandse Nieuwen zijn zacht van smaak en daarom (ook) heerlijk in sushi
gerecht van de week: Hollandse Nieuwe
kok: Lobke
“Zodra de Hollandse nieuwen er weer zijn, ga ik regelmatig naar visboer of viskraam om er een paar te halen. Zonder uitjes, die overheersen te veel. Gewoon puur. Of hooguit met een klein beetje augurk. Omdat de smaak van deze zomer-haring zo zacht is, moet je er niet te sterke smaken bij eten. In sushi past dit rauwe visje perfect! In een norri-rol of gewoon bovenop een blokje sushirijst. Geen fratsen. Geen gember, geen sojasaus. Hoewel… Dat laatste zou misschien nog wel lekker zijn.”
ingrediënten (20-24 stuks)
- 250 g sushirijst
- 4 norri vellen
- 4 eetl augurkenblokjes (uit pot)
- 2-3 Hollandse nieuwe (verse haring)
- 1 limoen, sap en zest
- 1 theel kristalsuiker
- 4 eetl Japanse rijstazijn
recept
kook de sushirijst volgens de aanwijzing op de verpakking en laat afkoelen. Verwarm de rijstazijn met de suiker tot de suiker is opgenomen. Laat wat afkoelen en meng met de rijst. Pers de limoen uit in de rijst en meng erdoor, samen met de zest (geraspte limoenschil).
Verdeel de rijst over de norri-vellen, strooi er wat augurkenblokjes over, leg er 0,5 tot 0,75 Hollandse nieuwe op en rol op mbov een sushi-matje. Herhaal voor de andere vellen. Snijd van de rollen 5 tot 6 sushi’s.