
tagliatelle met rode sla en blauwe kaas
rode sla, witte tagliatelle en blauwe kaas: deze snelle Italiaanse pasta heeft een Hollands én een Zweeds tintje
ingrediënten van de week: rode sla (radicchio) & blauwe kaas
kok: Lonneke
“Rode sla of radicchio (spreek uit als raddiekjo) smaakt net als bijvoorbeeld witlof, artisjok of grapefruit een beetje bitter. Ik vind dat juist heerlijk, maar niet iedereen houdt ervan. In dit recept wordt de bittere smaak van de rode sla wat verbloemd, maar een klein bittertje blijft er gelukkig in. Naast alle zoete en zoute smaken is het goed af en toe ook bitter te proeven. Bittere voedingsmiddelen zijn heel gezond. Ze activeren de spijsvertering en versterken het immuunsysteem. Met herfstachtig weer precies wat je nodig hebt.
De blauwe kaas is een biologische blauwe kaas van de Swedish Food Market van Ikea, de ost blåmögel. Deze kaas zat in een foodpakket dat ik van Ikea ontving omdat ik ben geselecteerd als een van de 100 bloginsiders via Uit Pauline’s Keuken voor de #IKEAfoodchallenge. Ikea is op zoek naar een nieuw gerecht voor haar restaurants. Aan mij en de andere deelnemers (waaronder collega-blogger Lobke!) de uitdaging om een gerecht te maken met één van de ingrediënten van de Swedish Food Market. Dit gerecht voor Naar Eigen Smaak dingt dus ook mee naar de prijzen van de foodchallenge.” 🙂
ingrediënten (4 personen)
- 1 grote krop rode sla (radicchio)
- 100-125 g blauwe kaas (ik gebruikte ost blåmögel, een biologische blauwe kaas van IKEA)
- 350 g tagliatelle
- 1 ui
- 50 g gepelde walnoten
- 2 el crèma di balsamico of goede kwaliteit balsamicoazijn
- 2 el honing
- 4 el extra vierge olijfolie
- zeezout en peper uit de molen
recept
Hak de walnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan. Snipper de ui en snij de radicchio in reepjes. Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan of wok en fruit de ui. Zet het vuur hoger en (roer)bak de radicchio ongeveer 2 tot 4 minuten met de honing en de balsamico-crème. Brokkel de blauwe kaas erboven, laat al roerend smelten en zet het vuur uit.
Kook de tagliatelle beetgaar in een grote pan met gezouten water. Giet de pasta af, maar bewaar 1 of 2 kopjes van het kookvocht. Meng de pasta door het radicchio-mengsel en gebruik kookvocht om het smeuïg te houden. Besprenkel de tagliatelle met rode sla en blauwe kaas met een paar eetlepels goede olijfolie, strooi de walnoten erover en ruimhartig versgemalen zwarte peper. Smaklig måltid!