tagliatelle met waterkerspesto en zeewierbacon


zalig zilte pasta met zeewier dat door het te bakken verandert in (groene) bacon!

 

thema: groente uit zee
kok: Lonneke

“Gebakken zeewier is een hartige smaakmaker en het geeft dit gerecht net wat meer bite. In maart maakte ik al eens zeewierbacon (in de sushibowl). Het bedrijf Seamore verkoopt een gedroogde zeewiersoort die, wanneer je het even in de pan bakt, net zo knapperig, zoutig en rokerig wordt als gebakken bacon. Deze ‘Seaweed Bacon’ wordt gemaakt van gedroogde dulse, een roodwier of roodalg. Deze pasta met waterkerspesto en zeewierbacon smaakt heerlijk met de in knoflook gebakken groene aspergetips en zeekraal.”

ingrediënten (4 personen)

  • 400 g tagliatelle (of andere pastavorm)
  • bakje zeekraal (100 g)
  • bakje groene aspergetips (100 g)
  • 20 g gedroogd zeewier/roodwier (I sea bacon van Seamore)
  • 4 teentjes knoflook
  • flinke scheut (olijf)olie
  • versgemalen peper en zout
  • evt. zeewierzout

voor de waterkerspesto:

  • 100 g waterkers
  • 150 g verse doperwten (of 160 g doperwtjes uit blik)
  • 1 avocado
  • 4 el pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el citroensap
  • 6 el extra vierge olijfolie
  • zeezout en versgemalen peper

recept

Maak eerst de waterkerspesto. Rooster hiervoor de pijnboompitten in een droge pan goudbruin. Kook de verse erwtjes tot ze gaar zijn en giet dan het water af (of verwarm de tuinerwtjes uit blik en giet af). Schil en ontpit de avocado. Maal vervolgens de pijnboompitten, doperwten, avocado, waterkers, twee teentjes knoflook en de olijfolie in een keukenmachine of met de staafmixer tot een pesto. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.

Kook de tagliatelle in gezouten water al dente en bewaar wat van het kookvocht in een kommetje. Bak de uitgeperste teentjes knoflook zachtjes in een flinke scheut olijfolie en bak hierin de zeekraal en de aspergetips.
Knip grote stukken van het gedroogde wier eerst kleiner en bak het roodwier kort in hete olie tot het groen en knapperig is (20-30 seconden per kant). Bewaar het gebakken zeewierbacon tot gebruik op een bord met een vel keukenpapier.

Meng de waterkerspesto door de tagliatelle en verdun de pestosaus met wat van het bewaarde kookvocht. Roer ook de zeekraal en aspergetips al omscheppend door de pasta en breng op smaak met peper, zeezout en eventueel zeewierzout. Bestrooi tot slot met de zeewierbacon.