tarte tatin met kruidnoten en gekaramelliseerde stoofpeer

voor zoete kinders: snel en simpel recept voor een omgekeerde taart met kant-en-klare stoofpeertjes en ‘leftover’ kruidnoten

 

ingrediënten van de week: stoofpeer & kruidnoot
kok: Lonneke

tarte tatin met kruidnoten en gekaramelliseerde stoofpeer-inzet “Ach ja, de pepernoten en kruidnootjes liggen al vanaf augustus in de supermarkt… Toch weiger ik ze aan te raken tot het moment dat de Sint onderweg is naar ons land en het Sinterklaasjournaal begint 🙂  Pas deze week dus, ging ik aan de slag voor het recept van vandaag waarbij stoofpeer en kruidnoot de voorgeschreven ingrediënten zijn. Ik gebruik kant-en-klare stoofpeertjes, want ik wil makkelijk doen en snel klaar zijn. Bij veel kinderen zijn stoofpeertjes niet favoriet, maar in dit recept zullen ze in de smaak vallen. De combinatie kruidnoot, stoofpeer en kruidige karamel geeft de taart echt een heerlijke smaak. Ook een goed recept om na 5 december de restjes slof geworden kruidnoot in te gebruiken. Last but not least, deze tarte tatin met kruidnoten en gekaramelliseerde stoofpeer is gewoon – ik citeer mijn jongste – superlekker!”

ingrediënten (ca. 12-16 punten)

  • ca 500 g (netto uitlekgewicht) kant-en-klare stoofpeertjes (gegaard in siroop met een vleugje kaneel)
  • ca 100 ml stoofperensiroop (van de kant-en-klare stoofpeertjes)
  • 200 g kruidnoten
  • 150 g roomboter
  • ca 50-75 g suiker
  • 4 á 5 plakjes bladerdeeg (of 1 grote plak die op de taartvorm past)
  • 2 tl gemberpoeder
  • snufje zout
  • ingevette lage bakvorm (Ø 24-26 cm) en bakpapier

recept

Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier. Maal de kruidnoten fijn in de keukenmachine. Smelt ongeveer 100 gram van de boter op laag vuur. Meng de kruidnootkruimels samen met de gesmolten boter tot een egaal kruimelmengsel.

Suiker, stoofperensap, gemberpoeder en een snufje zout in een pan even laten inkoken tot een lichtbruine karamel.

Laat de kant-en-klare stoofpeertjes uitlekken en bewaar het sap. Snijd de peertjes in partjes en roer ze voorzichtig door de hete karamel tot ze warm zijn en helemaal doordrenkt met de karamel. Haal de pan dan van het vuur en drapeer de partjes stoofpeer over de bodem van de taartvorm. Het effect is het mooist als je ze in een waaiervormige cirkel over de bodem legt. Verdeel de overgebleven karamel over de partjes peer. Strooi daarna het kruidnotenmengsel en de rest van de roomboter in klontjes over de laag peertjes en dek af met het bladerdeeg. Duw de overhangende randen naar binnen (zo maak je een beetje een rand rond de peertjes). Bak de taart in circa 25 tot 30 minuten tot het bladerdeeg krokant is.

Leg een groot bord op de taartvorm en draai ze samen om. Voorzichtig, want, bij het omdraaien kan er hete karamel ontsnappen. Warm geserveerd het lekkerst!

tip
Deze taart kan uiteraard goed bij de koffie of met een kopje thee, maar is met een bolletje roomijs ook heerlijk als dessert.