tarte tatin van zoete ui en paprika


langzaam fruiten maakt de paprika en ui in deze tarte tatin nog zoeter

ingrediënten van de week: paprika & zoete ui
kok: Lonneke

“Bij het maken van een traditionele tarte tatin, laat je fruit – meestal appels – in een pan met suiker en boter karamelliseren. Dat zachtjes bakken zodat het een beetje karamelliseert, kan ook met groenten als ui en paprika. Suiker gebruik je dan natuurlijk niet. Helemaal niet nodig als je zoete ui en zoete puntpaprika zachtjes bakt (fruit). Voeg wel lekker veel verse peper en een beetje zeezout toe en allerlei verse kruiden als oregano, tijm, rozemarijn, bieslook en basilicum. Ik at deze hartige omgekeerde taartjes als lunch met een salade van waterkers, tuinkers en avocado, maar het is ook een mooi voor- of bijgerecht. Of maak er meer per persoon als hoofdgerecht en voeg in de hartige taartjes eventueel wat geraspte kaas toe.”

recept (4 personen)
2 puntpaprika’s, 2 zoete uien, 2 à 3 velletjes bladerdeeg, verse kruiden (oregano, tijm, bieslook, basilicum), 1 avocado, circa 100 g waterkers, 1 bakje tuinkers, extra vierge olijfolie, citroensap, 4 kleine ovenschaaltjes (en boter om ze in te vetten)

Snijd de uien in ringen en de paprika in reepjes. Laat het bladerdeeg ontdooien. Vet de ovenschaaltjes ruim in met boter en verwarm de oven voor (200°C). Verwarm wat olie in een pan en bak de uien en de paprika zachtjes op laag vuur. Heb geduld, bak liever heel lang op zacht vuur dan kort op hoog vuur. Pas als de uien en de paprika helemaal zacht en een beetje bruin gebakken zijn, voeg je versgemalen peper en zout toe en verdeel je de groenten over de ovenschaaltjes. Verdeel vervolgens de fijngeknipte kruiden erover. Dek de schaaltjes af met bladerdeeg en prik wat gaatjes in de bovenkant. Bak ze ongeveer 25 min. in de oven. Kiep de tarte tatin op een schaal en serveer met een salade van waterkers, tuinkers en avocado. Als dressing simpelweg extra vierge olijfolie, peper en zout en wat citroensap gebruiken.