tortilla met snijbiet en falafel

deze goed gevulde tortilla behoeft geen vlees

“Ik las laatst dat 1 op de 3 mensen flextariër is en minder vlees eet. Dat vind ik een goede zaak. Voor de dieren én het milieu. De twee hoofdredenen waarom ik zelf nog nauwelijks vlees eet, hoewel ik wel het erg lekker vind (mijn aversie tegen de overconsumptie en kiloknallers speelt ook een rol). Ik mis het onderdeel vlees absoluut niet op mijn bord, de vegetarische keuken is enorm veelzijdig! Dat zie je ook wel aan het grote aantal vegetarische gerechten op dit blog… En: zo’n goedgevulde tortilla als deze behoeft ook écht geen vlees :)”


gerecht van de week:
vegetarisch
kok: Lobke

ingrediënten (2 personen)

  • 2 grote tarwe tortillas
  • 1 pakje falafel (250 g)
  • 200 g snijbiet
  • 1 appel
  • peper en zout
  • 1 blik cannellibonen (400 g)
  • (noten)olie
  • 1 avocado
  • 1 sjalot
  • peper en zout

 

recept

Was en snijd de snijbiet in stukken (blad en steel), snipper de sjalot, schil de appel en snijd in blokjes.

Verhit olie in een hapjespan, fruit de sjalot en voeg de snijbiet toe. ‘Bak’ kort op hoog vuur, zet de pit lager en doe de deksel op de pan. Laat circa 10 minuten sudderen.

Verhit wat olie in een koekenpan en bak de falafel gaar.

Tip: Indien je zelf falafel wilt maken (superlekker en leuk!), lees dan hier hoe je dat maakt en bereid.

Giet het blikje bonen af, spoel ze goed af, laat uitlekken en voeg toe aan de bieten samen met de appelstukjes. Verwarm een aantal minuten mee.

Halveer de avocado, lepel het vruchtvlees uit de schil, verwijder de pit uit 1 helft en snijd in plakken.

Voeg de falafel – zodra deze gereed is – even toe aan de groenten in de hapjespan en verhit in de koekenpan de tortilla’s.

Leg de tortilla’s op de borden en verdeel het groente-falafelmengsel erover. Voeg de avocado toe en breng op smaak met peper en zout en besprenkel met walnotenolie.

Tip: lekker met vijgen-dadeljam