tortilla met sperziebonen, kerriekrieltjes, tofu en pindacrème

het recept voor deze vegetarische tortilla met tofu is geïnspireerd op Surinaamse roti met kip

ingrediënten van de week: sperziebonen & krieltjes
kok: Lobke

“Hoewel ik al een hele tijd overwegend vegetarisch eet, had ik niet eerder met tofu gekookt. In dit gerecht leek het me een goede vervanger voor de kip. Het recept voor deze vegetarische tortilla – met tofu, sperziebonen, kerriekrieltjes, pindacrème en een gekookt ei – heb ik namelijk gebaseerd op Surinaamse roti met kip. Een gerecht dat ik ooit lang geleden eens heb gegeten en daarna nooit meer, maar dat me altijd bij is gebleven als een grappig en kruidig gerecht. En dat is mijn gerecht ook!”

ingrediënten (2 personen)

  • 225 g sperziebonen
  • 150 g tofu
  • 1 theel sojasaus
  • 350 g krieltjes
  • 2 theel kurkuma of kerriepoeder
  • 1 theel paprikapoeder
  • 2 volkoren tortilla’s of roti’s
  • 2 eieren
  • zout
  • olijfolie

pindacrème:

  • 2 eetl kokosolie
  • 100 g ongezouten pinda’s
  • 100 g amandelmelk + 1 scheut
  • 1 flinke mespunt sambal oelek
  • 2 theel ketjap manis
  • zout

recept

Smelt de kokosolie in de magnetron (360W). Hak de pinda’s fijn in de keukenmachine, voeg een scheut amandelmelk toe en mix alles tot een zo glad mogelijke massa (het blijft een beetje korrelig). Breng de amandelmelk met de pindamassa aan de kook en laat even pruttelen. Voeg de sambal, het zout en de ketjap toe en mix nogmaals met de staafmixer tot een crème. Als het te dik is, voeg dan wat melk toe.

Dop de sperzieboontjes en snijd de tofu in blokjes.

Kook de sperziebonen beetgaar en de eieren hard.

Bak de krieltjes in circa 10 minuten in olijfolie goudbruin en gaar met de kurkuma en het paprikapoeder.

Bak de tofu circa 8 minuten in hete olie, voeg de sojasaus toe en bak nog even.

Pel de eieren. Verwarm de tortilla’s kort in een droge koekenpan of oven. Besmeer met de pindacrème en beleg de tortilla’s met de kerriekrieltjes, boontjes, de tofublokjes en het ei.