tostada met auberginepuree en gegrilde groenten

auberginepuree is heerlijk als dip of ‘saus’

 

gerecht van de week: aubergine anders
kok: Lobke

“Altijd heb ik al eens auberginepuree willen maken, maar de bewering dat het lastig is om te bereiden heeft me ervan weerhouden. Nu we deze week voor Naar Eigen Smaak iets ‘anders’ met aubergine koken, greep ik mijn kans. En het is imageecht súpersimpel. Wat een ontdekking. Auberginepuree is een heerlijke dip bij Turks of Indiaas brood en heel geschikt als ‘bodembedekker’ op een tostada. Zoals deze met avocado en gegrilde zoete aardappel en meiraap. En wellicht is dit ook wel dé basis om een bijzondere aubergine-soep mee te maken. Ga ik zeker eens proberen!”

ingrediënten (2 personen)

auberginepuree:

  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 eetlepel olijfolie (extra vierge)
  • 1 eetlepel kwark of Griekse yoghurt
  • zeezout en peper uit de molen
  • Optioneel: scheutje citroensap, verse koriander of peterselie

tostada:

  • 2 tarwe tortilla’s
  • 1 avocado
  • circa 100 – 150 g zoete aardappel/bataat
  • circa 100 g meiraap
  • olijfolie (traditioneel)
  • peper en zout uit de molen

recept

Was de aubergine, dep droog en leg circa 20 minuten onder de grill in de oven (niet te dicht eronder, de schil moet niet zwart gaan blakeren). De aubergine moet goed zacht worden vanbinnen.

Schil de zoete aardappel en meiraap en snijd in blokjes. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met wat olie en maal er flink wat (zee)zout over.

Haal de aubergine onder de grill uit en laat een beetje afkoelen. Schuif de groenten onder de hete grill en grill ze circa 5-8 minuten tot ze gaaf zijn (beetje knapperig mag best).

Snijd intussen de aubergine overdwars open en lepel het vruchtvlees in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix met de staafmixer tot een gladde puree.

Verhit een koekenpan en ‘bak’ de tortilla’s droog (circa 1 minuut per kant).

Halveer de avocado, lepel het vruchtvlees uit de schil en snijd in plakken.

Leg de tortilla’s op borden, besmeer met de puree en beleg met de gegrilde groenten, avocado en rucola. Sprenkel er eventueel nog wat extra vierge olie over.