tuinbonen met spek en Opperdoezer Ronde

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: tuinbonen & nieuwe aardappelen

“Tuinbonen zijn hier thuis de absolute zomerfavoriet. Zelfs bij de kleine van 1,5 jaar. De combinatie met spek en bonenkruid vind ik zo goed, dat ik daar niks aan wilde veranderen. Dus dat recept ga ik je nu voorschotelen. Ik vind de Opperdoezer Ronde er echt perfect bij, door zijn romige, boterachtige smaak. De Opperdoezer Ronde is een bijzonder aardappeltje overigens. Het mag alleen geteeld worden rondom de plaats Opperdoes en wordt nog met de hand gerooid. Hij is verkrijgbaar van juli t/m oktober en heeft zelfs een BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) Dus deze week eenvoudige kost. Op en top van het seizoen en lekker snel klaar.”

recept (2 personen)
2 kg tuinbonen (‘vuil’ gewicht), 6 Opperdoezer Ronde aardappels, 125 g spekblokjes, 40 g roomboter, ca. 10 blaadjes salie, enkele takjes bonenkruid, peper en zout

Dop de tuinbonen en was ze. Was de Opperdoezer aardappels met een borsteltje goed schoon onder de kraan (je hoeft ze dus niet te schillen). Kook de aardappels in water met zout gaar in ca. 18-20 min. Kook de tuinbonen in 12-15 min gaar in water zonder zout (even proeven. Kooktijd kan per keer verschillen want hangt een beetje af van de grootte). Smelt ondertussen de boter en voeg de fijngesneden salieblaadjes toe. Laat de boter niet bruin worden, maar zorg ervoor dat hij wel gesmolten blijft. Zet hem evt. op een warmhoudplaatje. Bak ondertussen de spekblokjes uit in een ruime koeken- of braadpan. Giet de tuinbonen af en schep ze bij de uitgebakken spekblokjes en het vet. Giet de aardappels af en laat ze heel even droogstomen. Doe ze vervolgens over in een schaaltje. Bestrooi de tuinbonen met spek met het bonenkruid. Serveer ze met de aardappels en de salieboter.

tip
Bonenkruid verkopen ze vaak bij de tuinbonen. Zo niet, koop dan een plantje bij het tuincentrum en zet het in je tuin of in een pot. Je kunt het bij meerdere peulvruchten eten, dus het komt wel op.