Turkse pizza met rucola en pijnboompitjes

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: rucola & pijnboompitten

“Je hebt het vást wel eens zien liggen: van die platte ‘broden’ in een plastic zak. Bij de Turkse winkel bijvoorbeeld. Dat zijn Libanese platbroden. Lekker met een dip als humus of tapenade. Ik heb altijd een zak in de vriezer liggen. Perfect voor een borrelhap dus, maar zeker ook zeer geschikt voor de Turkse pizza ‘Jeannette style’. Maak ik met name als ik nog allerlei restjes in huis heb. Je kunt er, net als op een normale pizza, zo’n beetje alles op gooien. De perfecte restverwerker en altijd een succes. 1 Ritje naar de Turkse winkel levert je alles op wat je op onderstaande pizza vindt. Behalve dan de Hollandse kaas. Maar daarvoor in de plaats kun je gerust fèta gebruiken, ook lekker. Het ideale weekend-lunchgerecht!”

Libanees platbrood

Libanees platbrood

recept (2 personen)
1 el olijfolie, 150 g runder- of lamsgehakt, 2 teentjes knoflook, 1 flinke snuf gemalen komijn, 1 flinke snuf pittige paprikapoeder, 1 kleine tl kaneelpoeder, 1 tl harissa, 1 kleine el tomatenpuree (bij voorkeur uit een tube), peper en zout, 2 el pijnboompitjes, 2 el geraspte belegen kaas, 2 Libanese platbroden, flinke hand rucola, 1 tomaat, knoflooksaus, hete (chili-)saus

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Voeg het gehakt toe, bak het rul en pers de teentjes knoflook erboven uit en bak ze even mee. Voeg komijn- en paprikapoeder toe. Bak kort mee en voeg vervolgens de harissa en tomatenpuree toe en bak een minuut of twee mee. Voeg als laatste de tomatenblokjes toe en laat even sudderen (een minuut of 10). Proef of je het mengsel scherp genoeg vindt. Zo niet, voeg dan nog wat extra harissa toe. En kruid het geheel met peper en zout naar smaak.

Verhit ondertussen een koekenpan met een dunne bodem en rooster de pijnboompitjes goudbruin. Roer ze door het gehakt. Beleg beide platbroden met het gehaktmengsel. Bestrooi ze met de geraspte kaas en verhit ze onder een hete grill. Let op, dit gaat heel snel! Haal ze onder de grill vandaan en beleg ze met plakjes tomaat, plakjes komkommer en de rucola. Besprenkel rijkelijk met knoflook- en hete saus.

variatietip
Gebruik eens fèta in plaats van belegen kaas. Je kunt ook restje gegrilde groenten zoals courgette en paprika in dit gerecht verwerken.