Flammkuchen met vegetarisch gehakt en paddenstoelen

een herfstige, vegetarische flammkuchen!

“Duitse Flammkuchen is een dun platbrood met crème fraîche als basissaus – en officieel met uien en spekreepjes bedekt. Deze vegetarische variant is al wat herfstig, met een topping van paddenstoelen, kidneybonen en vegetarisch gehakt. Ik denk dat het komt doordat de pompoenen weer van de velden stromen. Dan ga ik in de herfstmodus. Ik heb bij de Flammkuchen een kleine portie pompoensoep geserveerd. Heel fijne combinatie! Ik heb van brooddeeg drie losse kuchen gemaakt, 2 in de oven, in in de combi-magnetron (die moest iets langer garen). Maak je Flammkuchen, dan hoort de bodem (officieel) echt ultradun gerold te worden. Ben niet te zuinig met de bloem die je op je werkblad en roller strooit!”

ingrediënten (3 personen)

  • 1 pak brooddeeg (500g)
  • 4 flinke eetl crème fraîche
  • 1 klein blikje kidney bonen
  • 200 g vegetarisch gehakt
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 250 g paddenstoelen naar keuze (ik heb kastanjechampignons en oesterzwammen gebruikt)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • optioneel: verse koriander en walnootolie (topping)

Tip: Wil je snel eten, zorg dan dat je het deeg de dag ervoor al gemaakt (of uit de vriezer gehaald) hebt. Of maak het deeg dat Jeannette voor de bodem gebruikte (200 g bloem, 125 ml water, 3 el olijfolie en een snuf zout). En volgens Lonneke bestaat er ook kant-en-klaar Flammkuchen-deeg. Dan is dit gerecht súpersnel klaar!

recept

Mix het deeg circa 5 minuten met 300 ml lauw water (met de hand of met mixer met deeghaken) en een scheutje olijfolie. Kneed tot een bol, leg in een kom, dek af met een theedoek en laat 20 minuten rijzen. Bestrooi je werkblad met wat bloem, trek de bol uit tot een lap, vouw in drieën en maak er weer een bol van. Laat nog eens 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220C. Snijd de paddenstoelen in stukken of plakjes. Verhit wat olie in een hapjespan, wok of koekenpan. Pers er het teentje knoflook in uit en bak de champignons kort mee. Bestrooi met peper en zout.

Snijd de sjalot in ringetjes.

Strooi bloem op je werkblad en maak van het deeg 6 bollen. Leg er twee in de koelkast of vriezer om later broodjes van te bakken. Rol er 3 uit tot zeer platte, ultradunne ‘pizzabodems’. Besmeer met crème fraîche. Verdeel de gehakt over de flammkuchen, alsook de uien, kidneybonen en gebakken paddenstoelen.

Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze in 20-25 minuten gaar (er passen er waarschijnlijk 2 per keer in de oven).

Maal er nog wat zout over en top eventueel af met wat verse, gegakte koriander en (walnoot)olie.