veldsla-stamppot met gegrilde garnalen

Makkelijke knapperige veldsla-stamppot met citroen en gegrilde garnalen. Voorjaar op je bord!

ingrediënten van de week: veldsla & gamba
kok: Jeannette

“Veldsla vind ik echt een heerlijke wintergroente. Niet zo zoetig en knollerig als de rest. De kleine frisgroene, knapperige blaadjes rieken naar het voorjaar! En dat was precies wat het vandaag een beetje was. Stralende lucht en een verwarmend zonnetje. Optimaal genieten. Deze week koken we met veldsla en gamba’s. Ik maakte een grof stamppotje van de veldsla en voegde er wat lekkere frisse citroen aan toe. Samen met de gamba’s een toppertje. Alvast een klein beetje voorjaar, wie wil dat nu niet…?”

ingrediënten (2 personen)

  • 500 g hardkokende aardappelen, schoon gewicht
  • scheutje melk
  • klontje boter
  • kneepje citroensap
  • rasp van 1 citroen
  • 2 el zure room
  • 100 g veldsla
  • ca. 200 g gamba’s, rauw, zonder schaal en schoongemaakt
  • 3 el olijfoli1 tl chilivlokken
  • 2 el citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 bosuitjes
  • extra: satéprikkers

recept

Kook de aardappelen gaar in een minuut of 20. Stamp ze grof en meng er een klein scheutje melk, een klontje boter, citroenrasp van 1/2 citroen, citroensap en zure room door. Het hoeft geen fijne puree te worden. Er mogen gerust nog wat stukjes inzitten. Kruid de fijngestampte aardappelen naar smaak met peper en zout.

Marineer, terwijl de aardappelen koken, de gamba’s in de olijfolie, chilivlokken, knoflook, citroensap en -rasp. Verhit, als de puree klaar is, een grillpan. Rijg de gamba’s aan de satéprikkers en grill ze om en om in ca. 4 min. gaar.

Was ondertussen de veldsla en verwijder de worteltjes. Schep, vlak voordat je gaat serveren, de veldsla luchtig door de aardappelpuree. Verdeel de stamppot met de gamba’s over twee borden, besprenkel met een beetje marinade en bestrooi met de fijngesneden bosui.

tip
Dit stamppotje kun je ook maken met knapperige kropsla.