venkelsoep met gestoomde zalm

kok: Lobke
ingrediënten van de week: venkel & zalm

“Venkel is een groente die veel mensen links laten liggen, omdat ze denken dat het ingewikkeld is ermee te koken. Zo ziet hij er ook wel een beetje uit 🙂 Maar eigenlijk is het een supermakkelijk ingrediënt, want je kunt het zowel rauw, gegrild als gekookt eten. Meestal eet ik venkel gegrild door de risotto. En als salade met granaatappel vind ik het superlekker. Dat je van venkel ook heel eenvoudig een heerlijke (maaltijd)soep kunt maken, weet ik pas sinds ik deze soep maakte voor ons blog. Het was voor het eerst dat ik dat heb geprobeerd en ik ga het zeker vaker doen! Helemaal als ik weer tegen zo’n koopje aanloop op de markt als deze keer: 1 kilo venkel voor €1,-!”

recept (4-6 personen)
± 1 kg venkelknollen (circa 5), 3 blokjes groentebouillon, 2 sjalotten, 1,5 eetl dille, 1 teentje knoflook, scheut citroensap, 100 ml kookroom, 300 g zalmfilet, olijfolie, peper en zout en eventueel (stok)brood

Snipper de ui. Halveer de venkelknollen, snijd de harde kernen eruit en snijd de uitlopers een stukje af. Snijd de venkel in kleine stukjes. Fruit de ui in olie met de uitgeperste knoflook. Als de ui glazig is, voeg je de venkelstukjes en de dille toe. Bak ze circa 5 minuten mee (op laag vuur, deksel op de pan, af en toe omscheppen), zodat ze ook wat zacht worden. Maak intussen groentebouillon van 1 liter kokend water en 3 groentebouillonblokjes en blus de venkel af. Laat de soep circa 1 uur sudderen. Haal de soep van het vuur, voeg een scheut citroensap en kookroom toe en pureer de soep. Breng met zout op smaak.

Leg de zalmfilet (ontdaan van zijn eventuele vel) in een met olie ingevette ovenschaal met deksel. Voeg een scheut citroensap en een eetlepel water toe. Zet circa 15 minuten in een oven van 180°C.

Tip: voor een snelle variant, kun je gerookte zalmsnippers door de soep doen

Versnipper de zalm in kleine stukjes en verdeel over de borden. Schep de venkelsoep erover. Serveer er eventueel brood bij.

N.B.
Voor 4 personen is dit een hoofdmaaltijd. Als voorgerecht kun je er met 6 mensen van eten of zelfs 8.